НАЧАЛО ЗДРАВЕ Поточарка: Храна номер 1 за пречистване на кръвта

Поточарка: Храна номер 1 за пречистване на кръвта

0
Поточарка: Храна номер 1 за пречистване на кръвта
Поточарка: Храна номер 1 за пречистване на кръвта

Поточарка: Храна номер 1 за пречистване на кръвта

За нейната хранителна стойност най-добре говори фактът, че съдържа повече желязо от спанака, повече калций от млякото и повече витамин С от лимона и портокала.

Става въпрос за билката поточарка. Въпреки, че нейните лечебни свойства отдавна са известни, тази билка е малко забравена.

Тя произхожда от Евразия, но днес, е широко разпространена и може да се намери почти навсякъде по света.

Известна като една от най-старите билки, използването й датира още от далечната история. Много стари народи я използвали в храненето и при лечението на здравословни проблеми. Античният гръцки лекар и баща на медицината Хипократ, много ценял тази билка и я препоръчвал за лечение на възпаление на белите дробове, при зъбобол и болезнено гърло. Сред древните гърци, египтяни и римляни била известна като мощно средство за възстановяване на енергията.

Египетските фараони заповядвали на робите си да пият всеки ден сок от поточарка, за да поддържат своята сила и следователно продуктивност. Днес, официално международно изследване обяви тази зелена билка за най-здравословното растение на планетата, тоест за храна номер 1.

Къде се крие тайната?

Поточарката спира и намалява оксидативния стрес и засилва антиоксидантния ефект. Тя влияе върху обмяната на химични съединения в нашия метаболизъм и регулира възникналите смущения, което е доста важно при подхода на лечение по естествен път.

– Почиства кръвта

– Освежава

– Стимулира апетита

– Пречиства целия организъм

При автоинтоксикация-токсемия се препоръчва да се консумира поточарка след дългия зимен период. В народната медицина има голямо приложение при лечението в прясна форма и под формата на пресен сок.

Препоръчва се консумацията на пресен сок в съотношение 1: 5, една част сок и пет части вода, защото чистият сок може да предизвика възпаление на стомаха.

Пресният сок от поточарка трябва да се използва съгласно предписаното правило, тъй като не се препоръчва ежедневна консумация, а с прекъсвания.

Той има диуретични свойства, но продължителната употреба може да раздразни бъбреците. Сокът от поточарка е любимо средство за външна употреба при кожни заболявания, загуба на коса, при слънчево изгаряне, краста и други инфекции.

Научните изследвания сочат за спиране на растежа на туморите и метастазите (експерименти с животни), ако екстрактът от поточарка се инжектира при лечението на сърдечно-съдови заболявания и спиране на рака на гърдата. В същото време на страстните пушачи се препоръчва салата от поточарка, която действа чудесно и предотвратява вредните ефекти от пушенето.

За компреси се използват листата, смачкани на каша и се нанасят върху засегнататото място. Преди нанасянето на компреса, почистете предварително мястото със спирт и фиксирайте компреса с превръзка. Дръжте за 2 до 4 часа, след това отстранете и измийте мястото и намажете с масло. Особено подходящ е компресът срещу гъбични инфекции.

Добре измитите листа от поточарка могат да се консумират като салата. Салата се подправя със ситно нарязан чесън, зехтин, лимонов сок, малко сол и черен пипер и лук по желание. Салата се оставя да престои три часа. Консумира се като диетична храна при споменатите заболявания.

Важно: Уверете се, че растението е брано в екологично чиста среда и не е заразено с паразити. Поточарката е известен инхибитор на цитохром P450 CYP2E1, което може да доведе до промяна на метаболизирането на някои лекарства като chlorzoxazone.