НАЧАЛО ЗДРАВЕ Магнезий при остеопороза, за здраво сърце и кръвоносни съдове

Магнезий при остеопороза, за здраво сърце и кръвоносни съдове

0
Магнезий при остеопороза, за здраво сърце и кръвоносни съдове
Магнезий при остеопороза, за здраво сърце и кръвоносни съдове

Магнезий при остеопороза, за здраво сърце и кръвоносни съдове

ПДД (препоръчителна дневна доза):

– за мъже – 350 mg

– за жени 280 mg

– бременни жени 320 mg

Магнезият допринася за здравето по много начини. Заедно с калция и фосфора, той е основният компонент на костите. Правилното съотношение на калций и магнезий е важно за здрави кости и зъби, намалява риска от появата на остеопороза и облекчава симптомите по време на заболяване. Калцият и магнезият управляват мускулната активост – калцият стимулира мускулната контракция, а магнезият – тяхното отпускане.

Магнезият е важен за метаболизма (превръщането на храната в енергия) и за производството на протеини. Подходящото ниво на магнезий в кръвта предпазва тялото от сърдечни заболявания и болести на кръвоносните съдове, сърдечна аритмия и може би удар, причинен от съсирване на кръвта в мозъка. Като правило хората приемат достатъчно (или почти достатъчно) магнезий чрез храната.

Добри източници на магнезий са: риба, листни зелени зеленчуци, мляко, орехи, жито.

Много антиациди, лаксативи и аналгетици, закупени в аптеката без рецепта, съдържат магнезий, но тези лекарства не могат да се използват като добавки на магнезий. Най-безопасният начин на прием на магнезий е чрез храната. Използвайте магнезий като добавка под лекарски контрол.

Магнезият може да се приема под формата на магнезиев цитрат-малат, който се абсорбира най-лесно, а магнезиевият глицинат в големи количества понякога причинява диария.

Нуждата от магнезий се увеличава при стрес или болест. Магнезиевите добавки могат да помогнат при:

– безсъние

– мускулни спазми

– предменструален синдром

– заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове, например високо кръвно налягане

– ангина пекторис, причинена от свиване на коронарната артерия, както и болка и спазми в резултат на недостатъчен кръвен поток в краката.

Проучванията показват, че употребата на магнезий веднага след сърдечен удар увеличава шансовете за оцеляване на пациента.

Организмът обработва добре магнезия. Бъбреците създават резерви според нуждите, а целият излишък се отделя, така че недостигът или отравянето поради излишно количество магнезий са много редки. Но когато това се случи, то може да бъде много опасно. Магнезиевият дефицит може да причини:

– гадене
– повръщане
– мускулна слабост и в крайни случаи
– голямо намаляване на сърдечния ритъм и кръвното налягане, плитко дишане, загуба на рефлекси, кома и дори смърт.

Хората, които прекаляват с лаксативи или имат проблеми с бъбреците, са най-изложени на потенциално отравяне с магнезий.