НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА За да цъфти орхидеята през цялата година, спазвайте тези правила!

За да цъфти орхидеята през цялата година, спазвайте тези правила!

0
За да цъфти орхидеята през цялата година, спазвайте тези правила!
За да цъфти орхидеята през цялата година, спазвайте тези правила!

Ако обичате да отглеждате цветя, знаете, че орхидеята е доста капризно растение, което изисква внимателна грижа.

Повторното цъфтене не е лесно, но е напълно възможно – ако знаете всички фактори, допринасящи за това и спазвате определени правила. При оптимални условия цветовете на орхидеята траят от 2-6 месеца. А някои видове цъфтят през цялата година.

1. Разберете възрастта на цветето

Различните видове орхидеи цъфтят между 1,5 и 3 година. Ето защо трябва да се уверите, че растението е достатъчно зряло, за да цъфти. За целта трябва да преброите броя на леторастите. При зряло растение, готово да цъфти, те трябва да бъдат от 5 до 8.

2. Не местете саксията

Орхидеята не обича дори малките движения, защото реагира по отношение на светлината. Ако трябва да пренаредите саксиите, сложете я на светлина, както по-рано.

3. Обърнете внимание на корените

Корените активно участват в процеса на фотосинтеза, затова е важно да се гарантира, че те получават достатъчно светлина.

Вместо керамични саксии е по-добре да се използват пластмасови прозрачни съдове с голям брой дренажни отвори. Не се препоръчва да държите орхидеите в съдове с релефни стени, защото острите ръбове могат да наранят кореновата система.

4. Погрижете се за осветлението

Без светлина (10-12 часа на ден), орхидеите няма да цъфтят. Ето защо, през есента и зимата, когато има много малко естествена светлина, цветята трябва да бъдат осветявани с лампи.

Ако орхидеята е пуснала стъбло през есента или зимата, уверете се, че тя няма да умре поради кратките дневни часове. Понякога е достатъчно да организирате фоновото осветление само за върховете на стъблата. Основното е растението да не се нагрее.

5. Подсигурете допустимата температурна разлика

Катализаторът за цъфтежа на много видове орхидеи е леката разлика между дневните и нощните температури. Ето защо, за да цъфти орхидеята, нощната температура следва да не е по-ниска от 4-6° C от дневната.

От края на пролетта до началото на есента, орхидеите могат да са на открито, където температурната разлика се постига естествено. В по-хладно време помещенията с орхидеи трябва да се проветряват, като не се допуска течение.

6. Съблюдавайте правилата за поливане

Необходимо е орхидеята да се напоява само след изсъхване на почвата – това ще даде възможност да се избегне гниенето на корените. След цъфтежа на орхидеята, поливането трябва да се намали на едно на месец. А преди цъфтежа и по време на цъфтежа, орхидеята се нуждае от по-интензивно поливане от обикновено.

7. Овлажнявайте въздуха

Друго важно условие е влажността на въздуха. В случай на недостатъчна влажност, орхидеята може да спре да расте или цветните пъпки и цветове ще пресъхнат преждевременно.

За да увеличите влажността в помещението, където расте орхидеята, можете да поставите чиния с вода до цветето. В особено сухи периоди (когато в къщите включвате отопление), растението трябва да се пръска. Оптимална влажност за орхидеите – от 60% и по-висока.

8. Изберете правилния тор

За торене на орхидеите се препоръчва да се използват съединения на основата на фосфор и калий, които стимулират появата на цветни пъпки. Освен това използването на такива торове осигурява формирането на здрави и силни цветове. Но азотните добавки е най-добре да се избягват.

9. Устройте “шокова терапия”.

Понякога, за да се разцъфти орхидеята, й е нужно малко стрес. Когато растението се чувства прекалено добре, насочва цялата енергия към растеж на зелената маса. Един от начините за стимулиране на цъфтежа е да “шокирате” орхидеята малко: да се намали поливането или да се постави растението на по-хладно място.

Следвайте тези правила и орхидеята винаги ще ви радва с разкошни цветове!