НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кетогенна диета: Отслабнала с 50 кг без упражнения за 10 месеца

Кетогенна диета: Отслабнала с 50 кг без упражнения за 10 месеца

0
Кетогенна диета: Отслабнала с 50 кг без упражнения за 10 месеца
Кетогенна диета: Отслабнала с 50 кг без упражнения за 10 месеца

Една жена, която използва псевдонима Lilll тези дни чрез социалните мрежи сподели опита и успеха от своята диета, с която отслабнала с 50 килограма за 10 месеца.

Тя също така публикува “преди и след” снимка, която ясно показва загубата на килограми. Приложила една от така наречените кетогенни диети.

“Аз не съм лекар, аз само споделям с вас какво ми помогна.”

Реших да изпробвам кетогенна диета. Приемам около 20-25 нетни въглехидрати на ден. Между 90 и 95% от моя прием на въглехидрати идва от зеленчуци, с голямо количество протеини от пилешко, говеждо, пуешко и др.

За тези, които търсят причина или мотивация: просто започнете! Шамарът, който ме отрезви, беше, когато се качих на кантара и разбрах, че съм качила с 30 кг повече, отколкото си мислех. Ще бъдете благодарни на себе си след 1 година (или 10 месеца). Повярвайте ми. Планирам да сваля още няколко килограма (все още имам няколко излишни) – написа тя, наред с други неща.

Какво представлява кетогенната диета?

Кетогенната диета означава меню, което минимизира приема на въглехидрати през деня. Изключителната популярност на тази диета е благодарение на възможността за бърза загуба на тегло. Консумират се храни богати на протеини.

Някои от най-известните диети за бързо отслабване са високопротеинови диети, с нисък процент на въглехидрати.

Тези диети са характерни с това, че най-голям брой калории идват от храни, богати на протеини, като червеното месо, рибата, яйцата, пилешкото и сиренето, докато храните, които са богати на въглехидрати се избягват или се консумират в много малки количества.

Какви са рисковете?

Въпреки че някои експерти по хранене не препоръчват прилагането на такива диети, те все пак са едни от най-популярните, най-вероятно заради бързото отслабване в самото начало.

Някои от най-известните високопротеинови диети са: диета на Аткинс, South Beach диета и диета на Дюкан.

Целта на повечето диети с високо съдържание на протеини е да предизвикат т.нар. “положителна кетоза”, която на свой ред предизвиква интензивно изгаряне на мазнини. Поради тази причина такива диети се наричат кетогенни диети.

Това е специален начин на хранене, който се основава на състоянието кетоза, в което организмът влиза след определено време, при хранене с белтъчини и мазнини. Когато тялото навлезе веднъж в това състояние, вместо захар като основен източник на енергия, той използва мазнините.

Това явление възниква, когато организмът получава много малко количество въглехидрати в определено време. След като започнем с кетогенна диета, тялото преминава през няколко промени:

След около 48 часа от началото, тялото започва да използва кетоните за по-ефикасно изразходване на енергията, съхранявана в резервните мастни клетки. С други думи, първичният източник на енергия вече не са въглехидрати, а мастните киселини. Ето защо, по време на кетозата, не е проблем да ядете храни с по-висок процент мазнини, отколкото обикновено.

Въпреки това, диета, която се основава на едни и същи храни: сирене, яйца, месо и риба, може да има неблагоприятни последици за здравето. Някои хора, които приемат прекомерно количество храни от животински произход, често имат повишен холестерол, остеопороза или повишени триглицериди.

Най-често срещаните проблеми и усложнения, свързани с тези диети, са:

Проблем с бъбреците
Консумацията на твърде много белтъчини може да натовари бъбреците и да влоши здравословното състояние на лицето, което вече има проблем с бъбреците.

Висок холестерол
Добре позната е връзката на високопротеиновата диета с високия холестерол.

Остеопороза и камъни в бъбреците
Високопротеиновите диети насърчават повишено отделяне на калций в урината, което в дългосрочен период от време увеличава риска от остеопороза и камъни в бъбреците.

Рак
Високопротеиновите диети не предизвикват рак, но ограниченият прием на плодове, зеленчуци и зърнени храни, а с това и на витамини, минерали и ензими, фибри и антиоксиданти, се намалява и приема на най-големите борци срещу различни форми на рак.

Здравословно отслабване

Експертите по хранене и отслабване смятат, че високопротеиновите диети крият повече рискове, отколкото ползи и че тяхната привлекателност се състои главно от обещанието за бързо отслабване.

В повечето случаи хората избират такава диета, вместо да променят навиците и начина си на живот. По този начин, след определена загуба на тегло, те могат да се върнат към стария режим и да си върнат старите килограми.

Загубата на килограми би трябвало да има за последица намален процент на телесни мазнини, а като цел: намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет и рак, а не само за отслабване и за придобиване на по-добра линия.