НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 10 естествени средства за защита срещу мравки

10 естествени средства за защита срещу мравки

0
10 естествени средства за защита срещу мравки
10 естествени средства за защита срещу мравки

10 естествени средства за защита срещу мравки

Няма съмнение, че на открито мравките са много полезни същества, но не в къщата им е мястото. Ако някога нахлуят в дома ви, тогава следните 10 съвета ще ви помогнат да ги изгоните – без да звъните на службата за борба с вредителите.

Лимонов сок
Лимоновият сок е едно от най-ефективните вещества за прогонване на мравките. Острата миризма влияе на чувствителните органи на мравките, така че те ще забравят пътя към дома ви.

Просто нанесете пресен лимонов сок върху кърпа и избършете с нея местата, където мравките са се появили или смесете лимонов сок и вода в спрей-бутилка и напръскайте.

Краставица
За да се отървете от мравките, трябва само да поставите няколко парчета краставица на местата, където сте видели мравките.

Етерични масла
Повечето от изброените тук методи се основават на принципа на изгонване на мравките със силни миризми – естествено, етеричните масла, като карамфиловото и маслото от чаеното дърво, са идеални. Използвайте етерично масло (разредено) по ваш избор и почистете пода или натопете памучни топчета в маслото и ги поставете на местата, където мравките са се появили.

Канела
С помощта на памучен тампон може да нанесете масло от канела на местата, където сте видели мравки.

Сода и захар
Ако искате да се отървете не само от мравките, а и от други насекоми, можете да ги изгоните веднъж завинаги – като смесите сода и пудра захар в равни количества и оставите като примамка.

Насекомите ще умрат веднага щом ядат от сместа. Тъй като най-вероятно ще я пренесат обратно в гнездото, това може да застраши цялата им колония. Ето защо трябва да използвате този метод само в изключителни случаи.

Царевично брашно
Този метод е също толкова безпощаден, колкото и първият. Когато мравките го изядат, това нарушава храносмилането им, така че те гладуват в продължение на няколко дни.

Оцет
Един от безобидните и освен това изключително ефективен метод е оцетът, тъй като силната му миризма отблъсква мравките. Най-простото приложение е да се налее оцет директно в местата, където се появяват мравките. Можете също така да избършете пода с оцет или оцетна вода, така че те вече няма да посмеят дори и да стъпят на ваша територия.

Растения
Вместо да нанасяте разни продукти във вашия дом или градина, можете също така да се опитате да накарате мравките да стоят далеч от дома ви с ароматни растения като евкалипт, босилек, мента или мащерка.

Бебешка пудра
Бебешката пудра също може да държи мравките надалеч, както заради миризмата, така и заради съдържанието на талк в състава й. Насекомите ще се дехидратират веднага.

Ето защо пудрата или други продукти, съдържащи талк, могат да служат като вид защитна стена, която мравките не могат да преминат. Можете да постигнете същия ефект с инфузорна пръст.

Тебешир
Можете също така просто да начертаете линия с креда, която мравките не могат да пресекат.

Можете да избавите своя дом или апартамент от мравките с естествени методи, за да останат там, където принадлежат и да продължат да вършат полезната си работа.