НАЧАЛО ЗДРАВЕ 5 вида вагинално течение, които показват здравословен проблем

5 вида вагинално течение, които показват здравословен проблем

0
5 вида вагинално течение, които показват здравословен проблем
5 вида вагинално течение, които показват здравословен проблем

Вагиналното течение е естествен начин за очистване на шийката на матката. Количеството течение при различните жени може да варира значително. Например, по цвят, текстура, мирис, в зависимост от фазата на менструалния цикъл и много други фактори.

Ако цветът, мирисът или консистенцията на течението се промени драстично, както и възникне вагинален сърбеж или парене, това може да са симптоми на много сериозни заболявания.

Възможни причини за необичайно вагинално течение

Всякакви промени в баланса на нормалните бактерии могат да повлияят на миризмата, цвета и консистенцията на секрета. Прекъсването на това равновесие може да бъде предизвикано от медикаменти и редица заболявания.

Цвят и значение на вагиналното течение

Бял

Оттенъкът може да варира от сметанов до светложълт. При отсъствие на други симптоми, бялото течение не представлява заплаха за здравето. Но ако имате текстура на сирене, придружена от силна миризма, това може да означава инфекция. В този случай не отлагайте посещението при лекаря.

Жълт

При липса на миризма и в малки количества жълтото течение е нормално, но при наличие на сърбеж, болка и повишена гъстота такива секрети могат да показват възпалително или инфекциозно заболяване (например гонокока, хламидия, трихомоноза и т.н.). Незабавно потърсете медицинска помощ.

Зелен

В повечето случаи зеленото течение е патология. Най-честата причина е бактериална вагиноза, уретрит, ендометриоза, хламидиален колит и други възпалителни заболявания.

Розов

Обикновеното розово течение предхожда менструацията. То обаче може да бъде признак за кървене при отделена плацента и когато сте застрашени от ранно прекъсване на бременността.

Сив

Такива секрети често са знак за бактериална инфекция, по-специално бактериална вагиноза. Това заболяване обикновено е придружено от сърбеж, дразнене, силна миризма и зачервяване на вулвата или вагината.

Кървав или черен

Извън менструалния цикъл, всички други възможности за поява на кръв във влагалището са много опасни. Те могат да показват различни заболявания (ендометриоза, цервикална ерозия, кисти, полипи, доброкачествени и злокачествени тумори и т.н.), както и наличие на неподходящи хормонални контрацептиви. Не забавяйте посещението при лекаря.

Ако причината за вагиналното течение е съмнителна за вас, не се самолекувайте, а отидете на лекар за консултация. Изключително важно е да преминете през целия курс на лечение, предписан от лекаря ви, дори ако симптомите са престанали да ви притесняват.

Вижте още: Глухарчетата борят кожни проблеми, псориазис и лишеи

Имате ли вагинални секрети с необичайни цвят, текстура или мирис, а също и болка или дискомфорт? Не чакайте да минат от само себе си и не се паникьосвайте напразно, а просто се консултирайте с вашия лекар.