НАЧАЛО ЗДРАВЕ Домашно желе при болки и скованост в ставите

Домашно желе при болки и скованост в ставите

Домашно желе при болки и скованост в ставите
Домашно желе при болки и скованост в ставите

От много чуждестранни филми знаем, че в болниците пациентите консумират желе почти всеки път, когато се хранят. Повечето хора вярват, че това се дължи на текстурата и ярките цветове, които подобряват настроението на хората.

Оказва се, че това е далеч от истината. Желатинът в желето всъщност има широк спектър от ползи за здравето и лечебни свойства, които ускоряват лечебния процес и успокояват червата.

Какво представлява желатинът и как да го направите?

Желатинът се състои от 98-99% протеини и поради изключително високото съдържание на аминокиселини, той осигурява широк спектър от лечебни свойства за човешкото тяло. Ето защо не е изненадващо, че той често се използва в болниците.

1. Как желатинът влияе на ставите и костите на човек?

Когато човек влезе в болница, той се движи малко и прекарва много време в легнало положение, което означава, че ставите и костите му се нуждаят от помощ. Много изследвания показват, че желатинът подобрява здравето на ставите и костите, особено при хора с остеоартрит.

При едно изследване, 80 души с остеоартрит получават добавка от желатин за 70 дни. Изненадващо, тези, които консумират желатин, съобщават за намаляване на общата скованост и болка. В друго проучване, 97 спортисти, употребяващи желатин за 24 седмици, съобщават за намаляване на болката в ставите, както по време на активност, така и в състояние на покой.

2. Как желатинът влияе върху мозъчната функция и психичното здраве?

Желатинът помага на мозъка да работи, защото съдържа глицин, съединение, което стимулира кората на главния мозък. Според резултатите от изследването, приемът на глицин повишава активността и работоспособността, подобрява вниманието и паметта.

3. Как желатинът влияе на съня?

Установено е, че глицинът, открит в желатина, спомага за подобряване на съня. Това е доказано в резултат на проучване, в което хората приемат три грама глицин преди лягане. Те съобщават, че заспиват по-лесно, качеството на съня се подобрило, а на сутринта се чувстват по-енергични.

4. Желатинът подобрява чревното здраве

Желатинът често се дава на пациенти, тъй като е лесно смилаем и е известно, че е полезен за червата. Глутаминовата киселина в желатина подобрява чревното здраве и спомага за предотвратяване на синдрома на пропускливите черва.

Рецепта за приготвяне на домашно желе:

Необходими съставки:
1 чаша органичен зелен чай
1 чаена лъжичка суров мед
3 супени лъжици желатин на прах
1 чаша пресен сок от портокал

Приготвяне:
Сварете чая. Добавете мед към чая и разбъркайте. Добавете желатина на прах, разбъркайте и оставете да се охлади. След като се охлади добавете портокаловия сок.

Ако не сте фен на желето, можете да го замените с костен бульон или специални добавки.

loading...