НАЧАЛО ЗДРАВЕ 10-те най-популярни народни средства и техните приложения

10-те най-популярни народни средства и техните приложения

0
10-те най-популярни народни средства и техните приложения
10-те най-популярни народни средства и техните приложения

Пилешката супа, медът и зехтинът са само някои от най-познатите народни средства, които ефикасно и просто лекуват различни симптоми от възпалено гърло, зъбобол до слънчеви изгаряния. Но има много народни средства, а тук са подбрани най-добрите. Разберете какво се лекува с масло от карамфил, оцет, лак за нокти или тиксото.

1. Пилешка супа – за лечение на настинка

Пилешката супа традиционно се счита за лек, особено по време на студения сезон. Това е не само топла и питателна храна, но лекарите твърдят, че има и доказателства, че пилешката супа помага за намаляване на активността на белите кръвни клетки, които са отговорни за респираторните проблеми (често срещано явление по време на настинки).

2. Карамфилово масло – за лечение на зъбобол

То е източник на евгенол, естествен убиец на болката. Той действа антибактериално и в народната медицина е много популярен като лекарство срещу зъбобол.

Обикновено се използват няколко капки масло, смесено с ¼ чаша зехтин. В тази смес се потапя памук, който се поставя върху болното място. Използването на това масло носи и известни рискове. В устата може да предизвика усещане за парене, увреждане на тъканите, болка, а в по-големи дози може да причини болки в гърлото, затруднено дишане, проблем с бъбреците, увреждане на черния дроб. Карамфиловото масло трябва да се нанася точно върху зъба и никога не трябва да се нанася върху увредена или чувствителна кожа.

3. Сода бикарбонат – за лечение на стомашни проблеми

Содата бикарбонат е често срещана съставка в лекарствата за успокояване на стомаха. А именно тя влияе върху излишната стомашна киселина и в резултат регулира рН в стомаха.

Разтворете една лъжица сода за хляб в чаша вода и се изпийте. Тази смес е евтино и практично средство за успокояване на стомаха.

4. Пълномаслено мляко – за лечение на херпес

Известен и прост народен метод е пълномасленото мляко, съдържащо монокаприн. Наличието на тази съставка намалява активността на вируса, а млякото подобрява оздравяването.

5. Мед – за лечение на възпалено гърло

Що се отнася до вкуса, медът със сигурност е едно от най-вкусните традиционни лекарства. Консумиран отделно или смесенн с чай и лимон, научните изследвания показват, че медът може да бъде много ефективен като някои сиропи срещу кашлица.

6. Оцет – за лечение на слънчеви изгаряния

Въпреки че единственият начин да избегнете опасността от изгаряне от е да покриете кожата или да нанесете дебел слой крем със защитен фактор. Има няколко средства за успокояване на болката, а едно от тях е оцетът. Чист или разтворен във вода се поставя в спрей-бутилка и се напръсква след изгаряне на кожата.

7. Тиксо за лечение на брадавици

Вярвайте или не, но едно обикновено тиксо може да има лековита сила. В този случай за лечение на брадавици. Въпреки че обикновено са необходими 28 дни за пълно отстраняване на брадавиците, изследване показва, че с помощта на тиксо се решават 85% от случаите, докато методът криотерапия елиминира 60% от случаите.

8. Лак за нокти – за лечение на ужилвания от насекоми

Лакът за нокти може да служи за образуване на защитен слой при ухапване. Смята се, че прозрачният лак за нокти намалява дразненето и позволява на тялото да излекува раната без сърбеж.

9. Талк пудра за мазна коса

С оглед на забързания начин на живот и многобройните задължения, въобще не е учудващо, че миенето на косата понякога изглежда като невъзможна мисия, а ако искате да изтърпите без шампоан и балсам, сешоар и четки, още един ден, талк пудрата, е отлично средство, което прикрива мазната коса.

Поставете на дланта си лъжичка от пудрата и я нанесете с помощта на пръсти и четка. Косата ви ще изглежда по-малко мръсна и мазна.

10. Зехтин – за лечение на възпалено ухо

Много родители използват топъл зехтин като лек за намаляване на неприятното възпаление на ухото при малки деца. Смята се, че то успокоява възпалението и облекчава болката.

Забележка: Преди да започнете да използвате някое от народните средства, консултирайте се с вашия лекар!