НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ето как да разпознаете лошите очи и да се предпазите от тях

Ето как да разпознаете лошите очи и да се предпазите от тях

0
Ето как да разпознаете лошите очи и да се предпазите от тях
Ето как да разпознаете лошите очи и да се предпазите от тях

Ето как да разпознаете лошите очи и да се предпазите от тях

Съществува вярване, че завистливите и лоши хора могат да се преструват, когато говорят нещо хубаво за някого и го хвалят, а всъщност му пожелават точно обратното на това което казват. Цялата си злоба изразяват с лош поглед и урочасват този, когото гледат.

Често се случва грозните хора да завиждат на красивите, бедните на богатите, болните на здравите, нещастните на щастливите, затова от уроки се страхуват възрастни и деца.

Но човек не трябва да е зъл, за да има лоши очи или думи. Според общоприетото убеждение, във всяка похвална дума и възхищение, във всеки мил или злонамерен поглед се крие силата на урочасването.

Дори днес можете да видите борбата на някои хора срещу уроките.

Най-често това се случва, когато някой се хвали, когато работата му върви добре, когато някой много му се възхищава за нещо или ако някой се похвали, че семейството му е здраво … тогава той, обикновено, чуква на дърво с думите: “Да не чуе злото!” Или казва: “Пу, пу! Да не му е уроки.

На дърво се чука, за да не чуе злото похвалите и евентуалното нещастие да премине в дървото.

Всички тези ритуали са насочени към неутрализиране на силата на лошите очи и по този начин предотвратяване на нещастието.

Освен почукване, плюене и произнасянето на “магически” думи, най-добрият начин да се спрат уроките са чудотворните амулети.

Тяхната основна функция е да отклонят погледа на лошите очи.

Тези забавни или страшни предмети (кукли, животински кости …) и лъскави цветове (черен – цвета на дявола, бял – символ на брашното и червен – представлява гнева) се поставят по различни начини при тези, които трябва да бъдат защитени.

Най-често, това са малки деца, булки или животни, дори и градини. Някога в миналото се е случвало хората да закачат стар изсушен черепа на висока пръчка в двора близо до животните.

Смята се, че на малко момче не трябва да му се казва, че е хубаво, но ритуално да се заплюе и да се каже, че е грозно.

Майките пък, за да защитят децата си, им връзват на шапката някакъв предмет: сребърна монета, трънче от глог, зъб от животно или конец или лента с ярки цветове, за да се задържи върху тях погледа на лошите очи и по този начин да не навреди на детето.

Също така, когато отиде някъде с малко дете, майката му облича нещо на обратно, рисува черно между веждите и казва на комина: Когато коминът бъде урочасан, тогава и моето дете ще бъде урочасано.