За гел лака вече са чували всички и почти всяка жена го е изпробвала на ноктите си. Той е модерен и не е изненадващо, че може да издържи върху ноктите в продължение на 2-3 седмици, дори и по-дълго, но тъй като ноктите израстват, се налага да смените маникюра си.

Но за съжаление, започнаха да се появяват много оплаквания от момичета заради това, че след премахване на лака за нокти, те изглеждат много зле, отслабват, чупят се и се напукват.

Решихме да разберем защо това се случва и как да подобрим състоянието на ноктите си.

Самият гел лак не изсъхва, затова ноктите се сушат под ултравиолетова светлина. Докато лакът изсъхва, „се стопява“ горният слой на нокътната плочка. Когато лакът се отстрани, с него естествено се отстранява най-горния слой на нокътната плочка.

И това се случва всеки път, когато лакирате ноктите си.

Сред експертите има много спорове за това дали този маникюр е безопасен.

Единодушно, експертите казват, че след два маникюра с гел лак се изисква 3-месечна почивка.

Увреждането на нокътната плочка не е всичко, което трябва да знаете. Когато използвате гел лак, има няколко важни фактора.

1) Ултравиолетовата светлина на лампата, която запича гел лака, е много агресивна за кожата. По-добре използвайте специални ръкавици, които предпазват кожата ви. Това е особено важно за тези, които имат бенки по ръцете. Ултравиолетовата светлина може дори да причини изгаряния, а в най-лошия случай – рак на кожата.

2) Най-малко при маникюр се нанасят 3 слоя лак върху ноктите, като в повечето случаи около 4-5 слоя, тъй като освен лака са използват основа и топ лак, в резултат на което нокътната плочка не получава достатъчно въздух и изсъхва, като същевременно се разрушава и ексфолира.

3) За да се премахне лака, се използва специално средство, както вероятно вече знаете, напоен памук с разтвор, като трябва да държите това агресивно решение под фолио. Така разтворът се поглъща от ноктите и нокътната плочка страда от това.

Аз не твърдя, че красотата не изисква жертви… Ако не можете да си вземете почивка от три месеца, се погрижете за ноктите си по различен начин. Методът е по-скоро банален, но е ефективен – добавете повече мазни риби, яйца и сирене към вашия хранителен режим. Вие също се нуждаете от витамини като желязо, цинк, витамин С.

Вижте още: Рецепта за природен лек срещу кашлица и бронхит

Ако решите да си вземете почивка, след като махнете лака, изрежете ноктите си, извършвайте домакинската работа с ръкавици, поне първите 2-3 седмици. Всеки ден, втривайте в ноктите и кожичките си етерично масло – може от жожоба, кайсия или маслини. Можете да лакирате ноктите си с лакове, богати на протеинов комплекс.