НАЧАЛО ЗДРАВЕ Масло от черен пипер за борба с респираторните заболявания

Масло от черен пипер за борба с респираторните заболявания

0
Масло от черен пипер за борба с респираторните заболявания
Масло от черен пипер за борба с респираторните заболявания

Масло от черен пипер за борба с респираторните заболявания

По времето на Христофор Колумб хората били обсебени от подправките. Те пътували из целия свят в търсене на нови подправки. Но Христофор Колумб бил най-запаленият фен на подправките. Една от подправките, които той търсел, била черен пипер.

Черният пипер, особено етеричното масло от черен пипер, предлага широка гама от невероятни ползи за здравето на нашето тяло.

Ползи за здравето от етеричното масло от черен пипер

Това масло предлага безброй лечебни свойства, включително: слабително, антимикробно, антибактериално, отхрачващо, антиоксидантно, противовъзпалително, диуретично, антисептично, стимулиращо, спазмолитично и др.

Полезно е за стомаха: увеличава отделянето на солна киселина в стомаха, като по този начин подобрява храносмилането. Правилното храносмилане е необходимо за предотвратяване на колики, запек и диария. Черният пипер също така предотвратява образуването на газове и стимулира уринирането и изпотяването, което помага да се отстранят токсичните вещества от тялото.

Борба с наднорменото тегло: Стимулира разграждането на мастните клетки, което го прави идеално за загуба на тегло по напълно естествен начин.

Подобрява състоянието на кожата: Пиперът помага за лечение на витилиго, състояние, в което участъци от кожата побеляват. Научно е доказано, че пиперинът, намиращ се в черния пипер, стимулира образуването на пигмент.

Респираторни заболявания: Пиперът облекчава запушването на носа и синузита поради способността му да разтваря слузта и храчките в дихателните пътища.

Антибактериални свойства: Антибактериалните свойства на черния пипер спомагат за борбата с ухапвания от насекоми и инфекции. Редовната консумация на тази подправка почиства артериите, намалявайки риска от атеросклероза.

Антиоксидантни свойства: неговите антиоксидантни свойства помагат да се предотврати или възстанови увреждането от свободните радикали, което от своя страна предпазва от проблеми с черния дроб, сърдечно-съдови заболявания и дори рак.

Неврологично здраве: установено е, че пиперинът, едно от основните съединения в черния пипер, намалява когнитивното увреждане и нарушението на паметта. В допълнение, ползите от етеричното масло от черен пипер силно зависят от това как ще го използвате. Може да се приема перорално, да се вдишва или да се прилага локално.

Вътрешна употреба
Когато се поглъща, например, добавено към храни или сосове, маслото осигурява мощни антиоксиданти, за които се знае, че стимулират уринирането и изпотяването двата начина, чрез които тялото елиминира токсините. Това масло също помага за разграждането на храната и осигурява здравословно храносмилане.

Под формата на инхалация
Докато маслото от черен пипер е известно главно заради способността му да отпуска физически тялото, то отпуска и ума. При вдишване, често използвано с масла от лавандула и хвойна, спомага за облекчаване на стреса, свързан със спиране на пушенето.

Локално приложение
Локалното приложение отпуска мускулите, облекчава спазмите и тежестта. Неговите антиспазматични свойства облекчават крампите, а антиоксидантните му свойства премахват пикочната киселина от кръвта, което го прави полезно за хора, страдащи от подагра, артрит и ревматизъм.