Видове вагинални течения и какво казват те за вашето здраве

Ако по бельото си сте забелязали секрет, никак не бива да го пренебрегвате, може би става дума за знак, който сочи за някакво заболяване.

Хормонално влияние

Хормоните оказват влияние върху количеството и вида на вагиналния секрет. С приключване на менструално кървене и влизането в така наречената ранна пролиферативна фаза (6-8 ден от цикъла), секретът е едва видим, има без цвят и без мирис.

С приближаването си към средата на цикъла, нивата на естроген се увеличават и с наближаване на овулацията, секретът става все по-обилен (12-16 ден от цикъла), безцветен и понякога обилен, жените имат усещането за голяма влажност.

С края на овулацията и влизането във втората фаза на цикъла, когато започва повишеното отделяне на прогестерон, качеството и цвета на секрета се променя, той става по-гъст, с бял цвят, но без мирис.

Към края на менструалния цикъл, секретът е гъст, с бял цвят, но все още без мирис.

Промяна в цвета и мириса

Промяната в цвета и миризмата на секрета най-често показва инфекция или промени, причинени от хормонални или метаболитни нарушения.

Увеличеният секрет с променена плътност и жълтеникаво-зелен или сив цвят, придружен от сърбеж или зачервяване, всъщност сочи за бактериална инфекция.

И двамата партньори се нуждаят от терапия. Хроничните бактериални възпаления на шийката на матката могат да доведат до болезнен полов акт, трудност при зачеване или преждевременно раждане.

Видове секрети

Гъстият бял, жълтеникав секрет, придружен с чувство на дискомфорт и сърбеж, сухота на влагалището, напукване на кожата на вулвата, обикновено е причинен от гъбична инфекция.

Сивкавият воднист секрет често е признак за вагинална инфекция или бактериална вагиноза, т.е. бактериален дисбаланс, който най-често е съпроводен с чувство на дискомфорт и повишен секрет, който от време на време може да има неприятна миризма, причинена от бактерията gardnarellom vaginalis.

Кървенето, което продължава по-дълго от обичайното менструално кървене (до 7 дни) може да показва хормонални нарушения, които могат да настъпят през първата или втората фаза на цикъла.

Кървенето е причинено от неадекватната хормонална активност. Ако кървенето трае продължително време, това може да сочи сериозни проблеми и е необходимо по-комплексно изследване.

Много е важно да запомните, че всяка промяна, която не е обичайна и предизвиква чувство на дискомфорт изисква допълнителни анализи, задължителен гинекологичен преглед и медицинска помощ.