НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето защо не бива да пиете вода по време на хранене

Ето защо не бива да пиете вода по време на хранене

0
Ето защо не бива да пиете вода по време на хранене
Ето защо не бива да пиете вода по време на хранене

Ето защо не бива да пиете вода по време на хранене

Експертите препоръчват да обръщате внимание на това какво количество вода пиете и най-важното кога, тъй като водата пречи на правилното храносмилане.

Въпреки че съществува теория за това колко вода трябва да изпиете преди, по време и след хранене, голям брой хора без да се замислят консумират голямо количество вода по време на хранене, с надеждата, че така по-бързо и по-лесно ще се храносмила храната.

Необходими са два часа, за да храносмилате храната, която сте изяли. Храната преминава от устата, през гърлото и хранопровода до стомаха, а след това продължава през червата, докато се изхвърлят ненужните вещества.

В организма има храносмилателни сокове, т.е. ензими, които помагат за смилане на храната, така че ако пиете вода преди и по време на хранене, не само разреждате храносмилателните сокове но и затруднявате храносмилането.

Ето защо не се препоръчва да пиете вода непосредствено преди хранене или да го правите най-малко половин час преди да започнете да се храните. Още по-лошо е, ако пиете вода по време на яденето, защото по този начин се затруднява работата на червата и стомаха по нормален начин да храносмилат храната, която сте изяли.

Някои хора, които пият вода по време на хранене, имат разширени черва.

Според експертите не трябва да консумираме вода непосредствено след хранене, защото ще попречим на нормалното храносмилане и за кратко време отново ще огладнеем. Това предполага да изчакате половин час преди да пиете вода, след като сте се наяли.

Препоръчително е да изпивате два литра вода на ден, но равномерно разпределени. Голямото количество вода пречи на храносмилането, така че може да остане излишък от храна в организма и това да доведе до нарушени нива на инсулин и захар, а това води до диабет – обясняват експертите.