НАЧАЛО ЗДРАВЕ Причини за рефлекторната болка в тялото: важна информация

Причини за рефлекторната болка в тялото: важна информация

0
Причини за рефлекторната болка в тялото: важна информация
Причини за рефлекторната болка в тялото: важна информация

Определянето на причината за рефлекторната болка е много важна за идентифициране на много опасни заболявания. Разбира се, самата болка не е причина за паника, но да знаете какво се случва във вашето тяло означава да се грижите за вашето здраве във времето и да предотвратите появата на болести.

Как да разберете какво наистина ви боли?

Има такива болки, които не могат да бъдат игнорирани, винаги трябва да търсите причината и да се отървете от тях.

Понякога обаче се случва така, че болката на определено място се причинява от тази част от тялото, която изобщо не е свързана с това място, т. нар. рефлекторна болка.

Причини за рефлекторна болка:

  • Сърце
  • Бели дробове и диафрагма
  • Черен дроб и жлъчен мехур
  • Стомах и панкреас
  • Тънко черво
  • Голямо черво и апендикс
  • Бъбреци
  • Пикочен мехур
  • Яйчници

Рефлекторната болка настъпва, когато проблем в една част на тялото причинява болка в друга. Разбира се, представената по-долу информация не заменя консултацията с лекар, но е много важна и разкрива основните аспекти на проблема: симптоми, които се нуждаят от внимание, и области на концентрация на болката.

1) Сърце

Ако имате сърдечни проблеми, то може да усетите болка в гръдния кош вляво. Също така, болката може да засегне лявата ръка или областта над кръста. Всяка сърдечна болка може да означава потенциална опасност за здравето, която изисква незабавна медицинска намеса.

2) Бели дробове и диафрагма

Проблемите с белите дробове и диафрагмата могат да причинят рефлекторни болки в областта на врата (вляво или в дясно) или в областта на горната част на рамото. Това може да се дължи на проблеми с дишането или диафрагмалния нерв, който се движи от гръбначния стълб до диафрагмата през белите дробове. Дихателните проблеми винаги трябва да се вземат на сериозно и да не се забавя посещението при лекаря.

3) Черен дроб и жлъчен мехур

Проблемите в черния дроб и жлъчката могат да причинят болка в областта на врата и горната част на раменния пояс или в дясната страна на гръдния кош точно под гърдите. Всеки един от нас познава добре тялото си и може да различи болката в шията от тежката рефлекторна болка. Ако подозирате, че болката в гърлото или в диафрагмата е рефлекторна, отидете на лекар.

4) Стомах и панкреас

Рефлекторната болка в тези области – в предната и задната част на тялото – може да показва проблем със стомаха и панкреаса. Хората с панкреатит изпитват болка в гърба в почти половината от случаите. Усеща се чувствителност и в корема, особено в горната част. Много е трудно да се определи кой орган има конкретен проблем при възникване на болка в гърба, така че този въпрос трябва да бъде отнесен към лекар във всички случаи.

5) Тънко черво

Ако имате проблем с тънките черва, болката може да е в корема, близо до пъпа. Болката в средата на корема (около пъпа) може да бъде вид сигнал, който тънкото черво ни дава (възпаление, спазъм, функционални разстройства). Това е областта на концентрация на болката, която може да помогне на лекаря да определи източника на болка в корема, така че при прегледа да се уточни по-точно къде ви боли.

6) Дебело черво и апендикс

Апендицитът и проблемите с дебелото черво често се изразяват в рефлекторна болка в тези области на корема. Болката в дясната страна на корема обикновено незабавно причинява подозрение за апендицит или проблем с дебелото черво. Апендицитът е опасна ситуация, която изисква незабавен медицински преглед.

7) Бъбреци

Проблемите с бъбреците могат да бъдат изразени в болки, разпространяващи се в широка област, включително долната част на гърба, корема, таза и бедрата. Бъбречните заболявания са жизненоважни за диагностициране, така че ако почувствате болка и дискомфорт в тази област, незабавно отидете на лекар.

8) Пикочен мехур

Проблемите с пикочния мехур се появяват най-често под формата на болка в долната част на таза, отпред или отзад. Тъй като пикочния мехур се намира в задната долна част на гърба, възпалението на този орган може да причини болка в гърба.

9) Яйчници

Проблемите с яйчниците могат да бъдат изразени в болки в предната и задната част на корема. Една киста на яйчниците може да причини остра болка, обикновено от едната страна на корема. Ракът на яйчниците е много сериозно заболяване, което може да бъде фатално. При всяка тежка болка, трябва да ви види лекар за собственото ви спокойствие.

Вижте още: Направете си домашна паста за здрави и бели зъби!

Определянето на причината за рефлекторната болка е много важно за идентифициране на много опасни заболявания. Разбира се, самата болка не е причина за паника, но да знаете какво се случва във вашето тяло означава да се грижите за вашето здраве и да предотвратите заболявания.