НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как да предпазите артериите си от запушване

Ето как да предпазите артериите си от запушване

0
Ето как да предпазите артериите си от запушване
Ето как да предпазите артериите си от запушване

Знаете ли, че хипертонията и високият холестерол са двата основни фактора, засягащи артериите?

Артериите са съдове, които пренасят кръв от сърцето към всички органи на тялото. Здравата артерия е силна, устойчива и гъвкава. Прогресивното запушване на артериите е състояние, известно като атеросклероза и е основната причина за сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркти, удари и периферни съдови заболявания.

Симптоми при запушени артерии

Каротидни артерии: запушването на артериите в мозъка е заболяване, известно като заболяване на каротидната артерия, което се проявява в симптоми като замъглено виждане, проблеми с речта, необясними падания, замаяност, силни главоболия, объркване, внезапна слабост, проблеми с дишането и загуба на координация.

Коронарни артерии: Коронарната артериална болест е резултат от запушени артерии в сърцето, което прави сърцето неспособно да получава достатъчно количество кръв. Това се проявява чрез симптоми като болка в гърдите, присвиване в челюстта, врата, ръцете, раменете и гърба, задух и сърцебиене.

Бъбречна артерия: хроничното бъбречно заболяване се развива при запушени бъбречни артерии в бъбреците. Ранните симптоми са редки, но прогресивните симптоми обикновено включват загуба на апетит, проблеми с концентрацията, скованост, подуване на краката или ръцете, умора и гадене.

Периферни артерии: Периферното артериално заболяване се развива от натрупването на плаки в таза, краката и ръцете. Ако са блокирани или стеснени, тези артерии водят до изтръпване и болка.

Какво причинява запушване на артериите ви?

Атеросклерозата се определя като втвърдяване или удебеляване на артериите. Това, което позволява нормалното протичане на кръвта, е тънкият слой ендотелиални клетки. Но има няколко фактора, които могат да повредят тези клетки, включително свободни радикали, повишени нива на хомоцистеин, тромбоцитни клетки и дефицит на витамин С.

Плаката се натрупва, когато определени вещества не могат да излязат от тялото. Това са токсични метали, клетъчни отпадъци, холестерол, калций и мазнини.

Въпреки че истинската причина за запушените артерии остава неясна, растящите данни показват, че атеросклерозата е сложно състояние, което може да започне в детството и да се развие с възрастта. Фактори като диабет тип I, диабет тип II, инсулинова резистентност, тютюнопушене и хипертония оказват влияние върху запушването на артериите.

10 натурални продукти за почистване на артериите

Ето някои добре проучени продукти, които могат напълно да почистят артериите ви:

Куркума
Тази популярна подправка съдържа куркумин, съставка със силни кардиозащитни свойства. Изглежда, че екстрактът от куркума спомага за понижаване на LDL холестерола и натрупването на плаки в артериите.

Според проучване от 2011 г., публикувано в списанието “Molecular Nutrition & Food Research”, куркумата намалява холестерола и потиска ранните атеросклеротични лезии дори по-добре от ловастатин, който намалява холестерола.

Чесън
Научно е доказано, че чесънът помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, забавя атеросклерозата и понижава кръвното налягане. Чесънът е доста ефективен при предотвратяване на натрупването на плака в артериите.

Чесънът намалява риска от сърдечен удар и инсулт с повече от 50%. Той действа добре, когато става въпрос за предотвратяване и лечение на атеросклероза.

Джинджифил
Джинджифилът е известен със своите мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Проучване от 2000 г., публикувано в “Journal of Nutrition”, показва, че екстрактът от джинджифил има способността да понижава холестерола и триглицеридите в кръвта.

Кайенски пипер
Кайенският пипер съдържа капсаицин, вещество, което естествено понижава LDL холестерола. Той може също така да намали риска от инфаркт и инсулт, както и да подобри кръвообращението.

Лимон
Не само намалява холестерола, но също така предотвратява оксидативното увреждане и поддържа артериите здрави. Този цитрусов плод е богат на витамин С, за който е доказано, че понижава общия холестерол, инхибира агрегацията на тромбоцитите, намалява възпалението и укрепва артериите.

Канела
Канелата намалява различните рискови фактори, свързани с атеросклерозата и сърдечните заболявания. Според проучване от 2003 г., публикувано в списание “Diabetes Care”, един грам, три грама или шест грама канела на ден могат да понижат LDL холестерола, общия холестерол, триглицеридите и глюкозата при диабетици.

Ленено семе
Лененото семе помага за почистване на артериите поради високото съдържание на влакна. То съдържа и омега-3-киселина, която спомага за намаляване както на кръвното, така и на възпалението. Според проучване от 1997 г. лененото семе намалява развитието на аортна атеросклероза с 46% при зайците.

Ферментирало зеле
Според проучване от 2007, кимчи (ферментирало зеле и люти чушки) съдържа съединения, които пречат на развитието на аортната атеросклероза при зайци с висок холестерол. Освен това е доказано, че ферментиралото зеле унищожава химикали като инсектицид хлорпирифос и бисфенол А.

Сусамово семе
Редовната консумация на сусамово семе помага да се предотврати прогресирането на атеросклерозата. Според проучване от 2006, съдържанието на мазнини в сусамовото масло помага за инхибиране на образуването на атеросклероза, нивата на LDL холестерол, холестерол и триглицериди при мишки.

Сок от нар
Нарът е пълен с бромоводородна киселина, която помага за естествено почистване на артериите и борба с атеросклерозата. Той съдържа много здравословни хранителни вещества като селен и магнезий. Според проучване от 2009 г., пиенето на 240 мл. сок от нар на ден за 18 месеца значително забавя прогресията на заболявания на каротидната артерия.

Други природни средства срещу запушени артерии
Продукти: Кокосово масло, аспержи, семена от чиа, броколи, семена от сминдух, авокадо;

Хранителни добавки: витамин В6, фолиева киселина и антиоксиданти, като витамин С, витамин Е, екстракт от гроздови семена и лутеин.