НАЧАЛО ЗДРАВЕ Куркумата може да замени тези 7 лекарствени препарати

Куркумата може да замени тези 7 лекарствени препарати

0
Куркумата може да замени тези 7 лекарствени препарати
Куркумата може да замени тези 7 лекарствени препарати

Терапевтичните свойства на куркумата и куркумина са били предмет на повече от 5 600 проучвания. Куркумата се използва  за предотвратяване на 600 заболявания, има 175 различни полезни свойства.

В хода на многобройните проучвания се оказва, че много лекарства могат да бъдат заменени с куркума:

1) Лекарствени препарати за контрол на холестерола на основата на аторвастатин.

Те могат безопасно да бъдат заменени със стандартни дози куркуминоиди. Това е доказано в проучване от 2008 г., публикувано в списание Drugs in R & D.

Оказа се, че куркуиноидите действат върху ендотелната дисфункция (патология, която води до атеросклероза) по същия начин като аторвастатина. Куркумата намалява възпалението и оксидативния стрес при пациенти с диабет тип 2).

2) Кортикостероиди.

Според изследване от 1999 г. куркуминът като част от куркумата действа при възпалителни очни заболявания подобно на кортикостероидите.

Изследване от 2008 г. показва, че куркуминът е не по-малко ефективен от дексаметазона, при лечението с плъхове.

3) Антидепресанти.

Добре познатите антидепресанти Prozac и Paxil имат цял списък от сериозни странични ефекти. При някои хора приемането им само усилва симптомите на депресия. Те могат безопасно да бъдат заменени от куркума. Тази подправка е мощен антиоксидант, облекчава симптомите на депресия и няма вредни странични ефекти.

4) Аспирин.

Хората с вискозна и гъста кръв обикновено приемат аспирин, за да намалят риска от сърдечни пристъпи или съдови проблеми.

Въпреки това, дългосрочната употреба на аспирин влияе неблагоприятно на човешкото здраве, който може да бъде заменен с куркума.

Активните съставки в състава на куркумата предотвратяват прилепването на тромбоцитите и отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове. Следователно, тя е полезна при тромбоза и артрит.

5) Противовъзпалителни лекарства.

Според проучване от 2004 г. куркуминът в куркумата е ефективна алтернатива на аспирина, ибупрофена, сулиндака, фенилбутазона, напроксена, индометацина, диклофенака, дексаметазона и тамоксифена. Това са лекарства с подчертан противовъзпалителен и антитуморен ефект.

6) Оксалиплатин (лекарство за пациенти с рак).

Това лекарство се използва при химиотерапия. Според проучване от 2007 г., куркуминът не е по-лош от оксалиплатина. Така че една малка дневна доза куркума инхибира развитието на туморни клетки при ректален рак.

7) Метформин (лекарство за диабетици).

Според проучване от 2009 г., куркуминът може да бъде полезен при диабет. Той активира ензима, поради което глюкозата се абсорбира по-добре. Също така действа върху процеса на усвояване на глюкоза 100 000 пъти по-добре от метформина.

Тази подправка предотвратява излишното количество глюкоза в черния дроб по същия начин, както повечето лекарства, предназначени за това.

Вижте още: Домашна грижа за косата: 4 доказани цигански рецепти

Добавете куркумата в ежедневната си диета за предотвратяване на различни заболявания. Максималната доза за възрастни е 5 грама на ден.

Не забравяйте! Не можете просто да замените куркумата с лекарствата, предписани от вашия лекар. Това може да се направи само след консултация със специалист.