НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Хитрини за отглеждане на красиви коледни кактуси

Хитрини за отглеждане на красиви коледни кактуси

0
Хитрини за отглеждане на красиви коледни кактуси
Хитрини за отглеждане на красиви коледни кактуси

Хитрини за отглеждане на красиви коледни кактуси

Коледният кактус произхожда от Бразилия, където в тропическите гори расте като паразит по короните на дърветата. В нашата страна се отглежда като цвете което цъфти от декември до февруари.

Тъй като цъфти в периода около Коледните празници, в много европейски страни се нарича коледен кактус. Може да си го закупите в бяло, розово, червено, пурпурно червено или лилаво. С малко късмет можете да си закупите и новия вид с жълти цветове “Gold charni”.

За да цъфти трябва да се обръща внимание на периода на почивка и неговия растеж.

Подходящо място за отглеждане: на светло до полусянка с малко слънце.

Периода на почивка започва от февруари, т.е. след като прецъфти. През този период поливането се свежда до минимум, колкото да се избегне пресушаването. Когато се затопли, кактусът се изнася навън.

Лятно време се полива умерено, през юли на всеки две седмици трябва да се подхранва. От август се наторява и полива по-рядко. Някои съветват в периода от август до средата на октомври, изобщо да не се полива, дори да има повехнал вид.

В края на септември, растението се внася у дома и се съхранява на топло – 18-22 градуса. С намаляването на дневната светлина се появяват пъпки.

Размножава се с клонче, което се поставя в мокър субстрат. След няколко седмици то ще пусне корени.

Растението не толерира преместване по време на периода, когато пъпките започват да се образуват и по време на цъфтежа. Ако случайно го преместите, пъпките и цветовете могат да опадат.

Заради слабите корени не бива да се пресажда често.