НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Легендата за Николай и откъде идват чорапите с подаръци

Легендата за Николай и откъде идват чорапите с подаръци

0
Легендата за Николай и откъде идват чорапите с подаръци
Легендата за Николай и откъде идват чорапите с подаръци

Денят на Свети Николай в Украйна се празнува ежегодно на 19 декември, а на Запад – на 6 декември. Сред многото традиции, свързани с този празник, има доста необичайни: Николай, например, да поставя подаръци в чорапи. Но защо точно там?

Днес ще ви разкажем историята на този невероятен обичай.

Свети Николай, героят не е измислен, бил епископ в град Мира (близо до днешен Демре, Турция) през 4 век. Добрият християнин се опитвал да подкрепя финансово бедните и сираците.

Според легендата родителите му оставят голямо наследство, което позволява на Николай да прави много добри дела. Но го правил тайно и без публичност.

Николай също се счита за покровител на моряците и пътниците. Вероятно самият той се е занимавал с навигация. Този му занимание също му носело много пари, които той давал великодушно за благотворителност.

Според легендата, обичаят за поставяне на дарове в чорапи е следният: Св. Николай разбрал за нещастието, което се случило с едно благородно, но разрушено семейство: бащата на семейството нямал пари, за да ожени трите си дъщери.

Има няколко различни противоречиви версии на тази история: едната е, че щял да ги ожени за богати моряци, а другата да ги изпрати да печелят пари по нечестен начин. Епископът обаче можел да помогне на нуждаещите се момичета, като им осигури необходимата зестра.

За да остане анонимен, той хвърлил монети на прозореца. Първо, за да се гарантира сватбата на първата дъщеря, а след това – и на втората. Когато дошъл ред на третото момиче да се омъжи, бащата решил да разбере кой е техният неизвестен благодетел и започнал да гледа през прозорците.

Това накарало архиепископа да се качи на покрива и да хвърли подаръка си в комина. Монетите паднали направо в женските чорапи и обувки, които висели, за да изсъхнат на камината.

Слуховете разпространили тази история в квартала и много скоро, с надежда всеки чакал да получи подаръци от неизвестния донор. Децата започнали да подготвят специално чорапите си и да поставят обувките си на камината. Разбира се, родителите не са имали друг избор освен да играят заедно с любимите си деца, като им дават подаръци на тези необичайни места!

Традицията за даване на подаръци на празника на Свети Николай е утвърдена в Европа, особено сред православните християни и католиците.

Всяка страна има свои собствени поверия, свързани с Деня на Свети Николай. В Австрия, Чехия и в някои части от Германия Николай винаги вървял с рогатото същество Крампус. Докато светецът раздавал всякакви дарове на послушните момчета и момичета, Крампус хвърлял в чувала с ужас онези, които се държали зле.

В Гърция не се дават подаръци – там Николай е по-важен като покровител и защитник на моряците. Поради това гърците празнуват на корабите или лодките, отиващи в морето. Те също така могат да празнуват Деня на Св. Николай на пристанището.

Унгарските деца, за да получат подарък, трябва да поставят обувките си на перваза, но първо трябва да ги почистят добре. Те го правят вечерта на 5 декември.

Вижте още: През декември ще има 3 дни, в които всичко е възможно!

Италианците празнуват Св. Николай от 7 до 9 май. Светецът се счита за покровител на град Бари, където е погребан. На 8 май останките му традиционно се транспортират с лодка в морето, а лодката бива последвана от редица други празнуващи лодки.

Празнувате ли Деня на Свети Николай?