НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Почистването действа успокояващо и намалява стреса. Ето защо

Почистването действа успокояващо и намалява стреса. Ето защо

0
Почистването действа успокояващо и намалява стреса. Ето защо
Почистването действа успокояващо и намалява стреса. Ето защо

Почистването действа успокояващо и намалява стреса. Ето защо

Въпреки че мисълта за пускане на прахосмукачката или миенето на съдове може да ви накара да се почувствате неспокойни, в други случаи домакинската работа облекчава стреса. И няма нищо по-приятно от това да видите къщата си чиста и подредена.

Почистването макар и трудно понякога действа успокояващо и намалява стреса.

Ето някои от причините:

Ред в къщата – ред в главата

Околната среда оказва влияние върху настроението ви. Научно доказано е, че в домовете, в които цари безпорядък хората често се чувстват депресирани или тревожни. Ето защо, по-чиста къща, по-спокоен ум. С други думи: чиста къща, чист ум!

Повик на природата

Това е във вашата природа! Мозъкът обича да има контрол над нещата, когато е възможно. Когато контролът се отнеме от хаотичната ситуация във вашия дом, вие изпитвате определено ниво на тревожност.

Това е непрекъснат процес

Вярно е, че независимо колко пъти ще почистите, винаги ще трябва да го направите отново. Това е единственият недостатък. Но също така означава, че почистването в крайна сметка ще стане ваш ритуал, който може да бъде успокояващ.

Усещане за сигурност

Хаотичната и неорганизирана среда прави хората да се чувстват неспокойни и дискомфортно. Колкото по-чиста е къщата, толкова по-спокойни и в безопасност ще се почувствате. Чистотата може да ви помогне да се отървете от безпокойството си! По-конкретно разбирате, че колкото повече почиствате, толкова по-добре и по-спокойни ще се чувствате.

Особености на личността

Независимо дали си го признавате или не, някои хора просто не обичат почистването! Най-вероятно това е свързано с тяхната личност. Ако сте спонтанни или сте склонни да вземате лесни решения, почистването може би не е вашето нещо. Но ако сте добросъвестни съсредоточени върху детайлите, чистотата у дома със сигурност ще ви помогне.