НАЧАЛО ЗДРАВЕ 9 защитни механизма на тялото ви, за които дори не подозирате

9 защитни механизма на тялото ви, за които дори не подозирате

0
9 защитни механизма на тялото ви, за които дори не подозирате
9 защитни механизма на тялото ви, за които дори не подозирате

Тялото на човек е сложен механизъм, който непрекъснато работи и изпълнява много функции. Но има специални физиологични действия, които се появяват мигновено, при специални обстоятелства. Те се срещат поради различни цели, като защита на органи или подобряване на всяка дейност.

1) Кихане.

Кихането е механизмът, който тялото ви използва, за да изчисти носа. Когато в ноздрите навлезе мръсотия, прашец, дим или прах, носът може да стане дразнещ или сърбящ. Когато това се случи, тялото ви прави това, което е необходимо, за да изчистите носа си, причинявайки кихане.

Освен това кихането е първата защита на вашето тяло срещу нахлуването на бактерии. Когато се разболеем, кихаме по-често, защото тялото работи за премахване на излишната слуз.

2) Протягане.

При дълго време стоене на едно място или по време на сън, млечната киселина се натрупва в тялото. Когато се протягаме, ние я раздвижваме. Този процес помага на мускулите да се включат в работата, подготвя тялото за физическо натоварване. Протягането води до по-бързо преминаване на кръвта през съдовете, като по този начин се подобрява кръвообращението.

3) Прозявка.

Твърдението е, че прозявката помага на тялото да се насити с кислород, се оказва погрешна. Най-научно обоснованата теория за това защо се прозяваме, е регулирането на температурата на мозъка.

Може също да се прозявате повече, ако имате мигрена. По време на мигрена се образуват кръвни съсиреци в мозъка. Прозяването помага на мозъка ви да не съсирва кръвта. В допълнение, ние се прозяваме от умора и сънливост. Наличието на кръв в лицето и мозъка увеличава бдителността.

4) Хълцане.

Хълцането е “принудително спазматично свиване на мускулите в основата на белите дробове (диафрагмата), последвано от бързо затваряне на гласните струни”. Въздухът не може да попадне в белите дробове и удря гласните струни. Хълцането може да се предизвика от горещи или пикантни храни, които дразнят нерва близо до хранопровода, при преяждане, метеоризъм и дори стрес и силни емоции.

Някои лекарства също предизвикват хълцане.

5) Миоклонични пристъпи.

Това се случва, когато човек спи и започва да усеща сякаш токов удар по тялото. Разбира се, след такава вълна от действия, той веднага се събужда. Когато спите, дишането става по-рядко. Пулсът се забавя, мускулите се отпускат. Мозъкът възприема това като състояние на смърт. Естествено, той се опитва да възстанови живота в тялото ви.

6) Подуване на кожата от влага.

Мозъкът възприема водата като място, което може да бъде хлъзгаво и има шанс да паднете и да се нараните. Ето защо, на пръстите се появява един вид сцепление, което трябва да ни предпази от падане.

7) Загуба на памет.

Този процес се случва, защото мозъкът е наситен с отрицателна информация или спомени. Те са разрушителни за психиката. Следователно мозъкът изтрива тази “вирусна” информация. Премахва ужасните спомени и по този начин облекчава стреса.

8) Настръхване.

Някои биолози смятат, че настръхването е резултат от реакция за борба или бягство, както и увеличаване на сърдечната честота, когато кръвта се изпрати до мускулите, за да им се даде допълнителен кислород.

В науката този акт се нарича “фоликуларна хиперкератоза”. В ежедневната комуникация, понякога го наричаме “настръхване”. Така, че то се появява, за да се намали генерирането на топлина през порите в кожата. По този начин е по-лесно тялото да се затопли при студени климатични условия.

9) Сълзи.

“Рефлексните” сълзи предпазват очите и лигавицата от прах, както и от други чужди тела, да влязат в тях. А “психологичните” сълзи отвличат вниманието на човека от болката, физическа или умствена.

Психологичните сълзи съдържат и естествено обезболяващо лекарство, наречено левцин-енкефалин, което ви кара да се чувствате по-добре след плач.

Вижте още: Лекарство срещу кашлица и настинка от природата

И основните сълзи, които могат да се нарекат “работни сълзи”, поддържат вашата роговица (прозрачната предна част на окото) наситена и омазнена, така че очите ви да не изсъхнат.