НАЧАЛО ЗДРАВЕ Причини за болката под ребрата и кога трябва да посетите лекар

Причини за болката под ребрата и кога трябва да посетите лекар

0
Причини за болката под ребрата и кога трябва да посетите лекар
Причини за болката под ребрата и кога трябва да посетите лекар

Болката под ребрата, както я наричат лаиците, и експертите, болка в подребрието не е рядко явление. Причините за това могат да бъдат най-различни и е необходимо да се обърне внимание на няколко неща, за да бъде предотвратена.

Болка под ребрата от дясната страна

В зависимост от възрастта, болката от дясната страна може да бъде причинена от различни проблеми с жлъчката: холецистит (възпаление на жлъчния мехур), камъни в жлъчката или калкулоза.

Това може да бъде и комбинация от гастрит и възпаление на лигавицата на стомаха и затова тези два проблема могат да доведат до болка в дясното подребрие.

Болка под ребрата от лявата страна

За разлика от болката от дясната страна, болката от лявата страна може да бъде отражение на болестите на много повече органи.

Болката в лявото подребрие обикновено се дължи на проблеми с панкреаса. Това често се случва при хора, които са употребявали алкохол дълго време.

От лявата страна може да има и изкривяване на дебелото черво, така че, ако изпразването не е редовно, може да се появи болка в лявото подребрие.

Диафрагмата също може да причини болка. Диафрагмата е много важен мускул, участващ в дишането.

Много е важно да посетите лекар и да си направите снимка на стомаха, ако възникне такъв вид болка. Най-добре е да се види с ултразвук за какво става въпрос. Възможно е черният дроб да е увеличен или всеки друг проблем е причина за болка.