НАЧАЛО ЗДРАВЕ Бъдете внимателни за следните симптоми на депресия!

Бъдете внимателни за следните симптоми на депресия!

0
Бъдете внимателни за следните симптоми на депресия!
Бъдете внимателни за следните симптоми на депресия!

Бъдете внимателни за следните симптоми на депресия!

Ако сте запознати с депресията, вероятно знаете, че това е нещо повече от продължително чувство на тъга. Въпреки че тъгата също е вредна за общото психическо състояние, депресията е дори още по-опустошителна, тъй като тя ви отклонява от реалността.

Много могат да бъдат причините за депресия, но бъдете внимателни за следните симптоми:

1. Понижена енергия
Депресията може да бъде доста изтощителна. Когато сте в това състояние, се чувствате уморени дори след събуждането сутрин. Това не е изненадващо. Депресията носи стрес, а стресът ви лишава от енергия.

2. Проблеми със съня
Депресията може да причини безсъние, а след това да ви накара да искате да прекарате целия ден под завивките. Проблемите със съня винаги са много лош симптом, който може да навреди на умственото ви състояние.

3. Отчаяние
Усещането за безнадеждност по отношение на миналото, настоящето и бъдещето е много ясен знак за депресия. Когато човек е депресиран, той постоянно размишлява за неща, които са извън неговия контрол. Може да не иска да мисли за тях, но това не е под негов контрол.

4. Раздразнителност
Депресията причинява не само тъга, но и негативни емоции, когато не можете да контролирате себе си и не сте в състояние да се борите с гнева на околните под влиянието на стреса. Този симптом на депресия може значително да усложни взаимоотношенията ви, тъй като вече не можете да комуникирате адекватно с хората.

5. Проблеми с храненето
Някои хора започват да ядат много, за да запълнят някаква празнота, докато други напълно губят апетита си. Депресията може да направи вашата диета много нездравословна.

6. Загуба на интерес
Ясен знак за депресия е вашето безразличие към онези неща, които някога са предизвиквали жив интерес у вас. Нещата, които са ви харесвали по-рано, не ви привличат повече – и това предизвиква нова вълна на безпокойство, защото се притеснявате, че сте загубили всичките си предишни привързаности завинаги.

7. Суицидни мисли
Когато сте депресирани, може да почувствате, че вече няма никаква надежда. Светът изглежда толкова мрачен и непривлекателен, че просто не искате да сте в него повече. Дори и да не направите опит и въобще да не сте склонни към самоубийство, такива коварни мисли все още могат да ви посетят.

8. Чувство за празнота
Депресията може да ви накара да се почувствате, че сте притиснати и празни отвътре, че вече нямате чувства и емоции и вече не сте самите себе си. Имате само едно чувство на неудовлетвореност от всичко, което ви заобикаля.

9. Проблем с концентрацията
Забелязали ли сте, че по време на разговор не сте в състояние да запомните какво е казал вашият събеседник само преди минута? Депресията може да ви лиши от всякаква концентрация на внимание, тъй като вие сте изцяло фокусирани само върху вашите проблеми и е изключително трудно за вас да се отървете от тази негативност.

Ако забележите такива признаци, най-важното е да ги разберете и да ги приемете и след това да потърсите помощ, ако не можете сами да се справите с тях. Признаването на всеки признак на депресия не трябва да ви кара да чувствате вина или срам. Вместо това можете да осъзнаете каква вътрешна сила имате.