НАЧАЛО ЗДРАВЕ Предупредителни знаци преди да настъпи инсулт

Предупредителни знаци преди да настъпи инсулт

0
Предупредителни знаци преди да настъпи инсулт
Предупредителни знаци преди да настъпи инсулт

Предупредителни знаци преди да настъпи инсулт

Хората обикновено смятат, че инсултът настъпва неочаквано и бързо, но това не е съвсем така! Можете да го избегнете, ако знаете за предупредителните симптоми и започнете лечение своевременно!

Мозъчният удар е третата водеща причина за смърт. Ако мислите, че засяга само възрастните хора, тогава грешите. За съжаление, това може да се случи на всяка възраст.

Причината е или запушване на кръвоносен съд, което причинява образуването на кръвен съсирек, или унищожаване на кръвоносните съдове при кръвоизлив в мозъка.

Едно от най-важните неща е способността да разпознавате ранните признаци на инсулт и да потърсите медицинска помощ навреме.

Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-големи са шансовете да предотвратите, излекувате или сведете до минимум последствията от инсулт.

Най-честите симптоми и ранни признаци за инсулт включват:

1. Замъглено зрение и/или частична загуба на зрение
Целият процес започва в очите. Това може да засегне едното или и двете очи. Около 44% от страдащите от инсулт забелязват някои зрителни нарушения.

2. Внезапно главоболие/замаяност
Замаяността почти винаги се проявява при жени на възраст под 45 години. Това е ясен знак, че трябва да се консултирате с Вашия лекар.

3. Обсъждане и разбиране на проблемите
Ако през деня почувствате мозъчна мъгла, както и трудности при избора на думи и странно забравяне, трябва незабавно да посетите лекар. Това може да е симптом на приближаващ инсулт.

4. Загуба на равновесие/проблеми при ходене
Симптомите на инсулт могат да бъдат пълна слабост в горните и долните крайници. Някои хора изпитват парализа при последващ удар.

Парализата е често срещан симптом при инсулт и изисква медицинска помощ.

Вдигнете дланите си нагоре и останете в това положение за 10 секунди. Ако една от ръцете ви падне, вашите мускули са отслабени. Препоръчително е незабавно да потърсите медицинска помощ.

5. Болка от едната страна на лицето
Мозъчният инсулт не винаги е придружен от болка. Но ако внезапно почувствате болка в едната част на лицето, скоро може да получите инсулт.

6. Главоболие и мигрена
Тези симптоми са много чести. Учените са открили, че хората, които са имали мозъчен удар с тежко главоболие, са млади и често страдали от мигрена.

Проучванията показват, че този симптом е по-чест при жените, отколкото при мъжете, но мъжете също трябва да внимават с това.

7. Парализа на лицето
Това е един от най-честите признаци на инсулт. Обикновено само част от лицето е парализирано.

8. Умора
Според многобройни проучвания, жените често изпитват умора, объркване и дезориентация. Всеки от тези симптоми е типичен за мозъчен удар.

9. Задържане на дъха
Този ранен симптом е характерен за жените. Мозъчният удар засяга респираторния център на мозъка, което затруднява дихателния процес.

Внезапната апнея или проблеми с дишането често се срещат при хора, страдащи от инсулт.

Поради липса на кислород се появява и сърдечна аритмия.

Мозъчният инсулт е остро заболяване и изисква незабавна медицинска помощ.

Превенцията обаче винаги е по-добра и по-ефективна. Важно е да се храните правилно, да бъдете активни и да спите добре. Ограничете алкохола, захарта и пушенето. И също така обръщайте внимание на теглото си.