НАЧАЛО ЗДРАВЕ Симптоми на дехидратация, които тялото ви може да изпита

Симптоми на дехидратация, които тялото ви може да изпита

0
Симптоми на дехидратация, които тялото ви може да изпита
Симптоми на дехидратация, които тялото ви може да изпита

4 симптома на дехидратация, които може да изпитате

Всички знаем, че водата е от жизненоважна необходимост.

Много от нас обаче не са запознати със симптомите, които съпътстват дехидратацията. Докато последните изследвания установиха, че не е необходимо да пиете 8 чаши вода на ден, за да избегнете дехидратация, лекарите все пак препоръчват на възрастните да пият от 800 мл. до 1,5 литра на ден. Ако не следвате тези препоръки, ето някои от неприятните симптоми, които тялото ви може да изпита.

Яде ви се сладко
Дехидратацията често се маскира като глад, така че когато тялото ви се нуждае от захар, най-вероятно се нуждаете от вода. Защо? Когато се занимавате с някаква дейност в дехидратирано състояние, тялото ви изразходва гликоген (основната форма на съхранение на глюкоза в клетките) по-бързо, като по този начин бързо изчерпва резервите. След това изчерпване, тялото ви ще сигнализира, че се нуждае от попълване на нивата на гликоген – оттук и желанието за сладко.

Кожата ви изглежда като пластилин
Знаете, че кожата ви има способността да се разтяга и след това да се връща в първоначалната си позиция. Това се нарича кожен тургор. Ако сте дехидратирани, кожата се свива. Експертите предлагат най-лесния начин да проверите дали тялото ви е дехидратирано: ощипете се за ръката и вижте как ще се върне кожата ви. Ако тя остане в това положение за няколко мига, вие сте дехидратирани и трябва да направите нещо спешно.

Лош дъх
Една от функциите на слюнката е изчистване на устата, което предотвратява неприятния дъх. Когато сте дехидратирани, вие произвеждате по-малко слюнка, която вече не може да се бори с бактериите. Този факт, между другото, също в голяма степен е отговорен за “сутрешния дъх” – когато спите, вие произвеждате по-малко слюнка, което превръща устата ви в развъдник на бактерии.

Мислите по-трудно
Сивото вещество в мозъка ви намалява, когато не пиете достатъчно вода. Учените сравняват този феномен с това, което се случва с листата на растенията без вода: мозъчните клетки изглежда изсъхват и се свиват, когато тялото ви не получи достатъчно течност.

Естествено, такива последици от дехидратацията нарушават целия процес на функциониране на мозъка, така че ако смятате, че започвате да мислите по-трудно, пийте вода.

Ако все още забелязвате, че тялото ви е дехидратирано, предлагаме да следвате тези прости съвети:


имайте бутилка вода под ръка, така че приемането на течности да се превърне в навик, увеличете приема на плодове и зеленчуци, които съдържат до 20% от дневния прием на течности; подобрете вкуса на водата, като добавите мента, лимон или други плодове. Пийте вода при стайна температура.