НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Учени: Самотата влияе върху продължителността на живота!

Учени: Самотата влияе върху продължителността на живота!

0
Учени: Самотата влияе върху продължителността на живота!
Учени: Самотата влияе върху продължителността на живота!

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско са открили, че самотата влияе върху продължителността на живота в напреднала възраст.

Изследването обхваща 1600 възрастни, средната възраст на които е 71 години. Въпреки доброто социално-икономическо състояние и здраве, смъртността сред тези, които са самотни, непрекъснато нараства.

Почти 23% от самотните участници починали в рамките на шест години от началото на проучването. И само 14% от пенсионерите били тези, които комуникират много и продуктивно.

“Необходимостта да имаме хора в живота ни, които да ни познават, да ни ценят, да ни носят радост – това никога няма да се промени”, обяснява Барбара Московиц, старши гериатричен социален работник в Масачузетската болница.

По-възрастните хора отдават голямо значение на комуникацията. “Те са доста толерантни към недостатъците и особеностите на приятелите си – повече от младите хора”, каза тя. “Вие принасяте много повече опит в приятелството си, когато остарявате. Знаете какво струва то и за какво не си струва да се бориш.“

В допълнение освен комуникацията с децата и внуците е важно да насърчаваме взаимоотношенията между възрастните хора.

Вижте още: Цветът на очите може да разкрие много за вашата личност

Не бива да мислим, че възрастните хора обичат самотата, дори ако самите те казват така. Само комуникацията им помага да се чувстват необходими и щастливи. А ние получаваме техните истории, прегръдки, подкрепа и, най-важното, тайните рецепти за популярните им бисквитки.