НАЧАЛО ЗДРАВЕ Възстановяване на имунната система за 72 часа

Възстановяване на имунната система за 72 часа

0
Възстановяване на имунната система за 72 часа
Възстановяване на имунната система за 72 часа

Възстановяване на имунната система за 72 часа

Гладуването, което е станало доста популярно през последните няколко години, се използва главно като бърз метод за отслабване. Но знаете ли, че то също може да помогне на организма да се бори с болестите?

Колкото и невероятно да изглежда, гладуването само за 2 дни може да възстанови имунната система, помагайки на организма да се бори с инфекцията, според скорошно проучване.

Според учените от Университета в Южна Калифорния тези резултати могат да имат критични последствия за възрастните хора, както и за тези, които страдат от нарушения на имунната система като рак.

Екип от изследователи изследва ефектите от гладуването в продължение на 2-4 дни в продължение на 6 месеца върху мишки и хора. И в двата случая дългите периоди на гладуване значително намаляват белите кръвни клетки.

Уолтър Лонго, професор по геронтология и биологични науки в Университета в Южна Калифорния, казва: „Това дава зелена светлина на стволовите клетки да започнат да се възпроизвеждат и възстановяват системата.”

И добрата новина е, че тялото се отървава от части от системата, които могат да бъдат повредени, стари или неефективни.

Ако имунната ви система е силно повредена от химиотерапията или от процеса на стареене, цикълът на гладуване може буквално да създаде нова имунна система.

Освен това, клинично проучване показало, че гладуването за 72 часа преди химиотерапия предпазва пациентите.

Необходими са допълнителни клинични проучвания и всяка такава диетична програма трябва да се извършва само под ръководството на лекар.

Понастоящем група изследователи провеждат по-нататъшни изследвания за изучаване на връзката между храненето и регенерацията на стволовите клетки.

Професор Лонго каза: “Не можем да твърдим, че продължителното гладуване ще има такъв забележителен ефект в насърчаването на регенерацията на хемопоетичната система, основаваща се на стволовите клетки.”

Той добавя, че в момента проучват възможността тези ефекти да са свързани и с други системи и органи, а не само с имунната система.