НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Техника за релаксация, която ще ви приспи за 60 секунди

Техника за релаксация, която ще ви приспи за 60 секунди

0
Техника за релаксация, която ще ви приспи за 60 секунди
Техника за релаксация, която ще ви приспи за 60 секунди

Ето една техника, която ще ви помогне бързо и качествено да заспите!

Ние сме общество, което хронично не спи. Това е факт. Според едно проучване 41% от американците получават пълната си 8-часова почивка, почти наполовина.

Но липсата на сън засяга всички сфери на живота – липса на пълноценен отдих, настроението ви се влошава, производителността спада, а теглото започва да расте!

Според друго скорошно проучване, след 1 седмица от 6 часа сън, 700 гени в човешкото тяло променят структурата си.

Все още не е ясно как тези промени могат да засегнат здравето ви в бъдеще. Само едно нещо може да се каже със сигурност: липсата на сън отслабва имунната система, влошава реакцията при стрес и провокира появата на възпаление в тялото.

Напрежението на нервите ви „пази“ от заспиване, включително напрежението на зрителните нерви поради постоянния контакт с екрани. Ако ви е омръзнало да се въртите в леглото часове наред и да броите овце, използвайте съветите на Харвардския професор Андрю Уейл.

Този трик се нарича “4-7-8.” Ефективността му е тествана от стотици хиляди хора, страдащи от безсъние. Основното е да се научите да дишате правилно. Всяка вечер преди лягане направете следното:

1. Легнете удобно. Притиснете върха на езика си към задната част на горния ред на зъбите. Оставете езика си на това място през цялото време.

2. Отворете устата си, издишайте целия въздух напълно и шумно. Това трябва да направи със звук, напомнящ за “уууууух.”

3. Затворете устата си и поемете дълбоко и бавно дъх на 4 пъти.

4. Задръжте дъха си, пребройте до 7.

5. Издишайте през устата, силно с “уууууух”, пребройте до 8 на ум.

6. Вдишайте нормално и повторете отново целия цикъл.

Вече след четири или пет повторения на тази техника повечето хора заспиват. Най-важното е да дишате по зададения алгоритъм.

В първите дни може да се почувствате леко замаяни, но с течение на времето това изчезва. Тази техника също помага при паническа атака или тежък стрес.

Дълбокото дишане отпуска нервната система, намалява тревожността и стреса.

Обикновено дишаме повърхностно, това води до липса на кислород и увеличава сърдечната честота. В резултат на това не можем да спим добре. Така че, бавно издишайте, за да се отървете от безсънието.

Ето още няколко съвета, които ще ви помогнат да заспите в рамките на 15 минути:

Създайте си правилна настройка: изключете телевизора, изключете лаптопа и телефона, легнете в пълен мрак. Тялото ще получи сигнал, че е време да заспи.

Намалете отоплението. Според няколко проучвания, човек получава достатъчно сън в хладна стая.

Запишете важни мисли и идеи, преди да си легнете. Това ще освободи мозъка ви от ненужната информация.

Осигурете си тишина и спокойствие. Ако вашият партньор хърка, си купете някои специални тапи за уши.

Заспивайте по едно и също време. Трябва да имате ясен модел на заспиване. Научете тялото си. Така ще заспивате много по-лесно.

Вижте още: Тази жена отказва захарта преди 28 години! Ето как изглежда сега!

Липсата на сън води до влошаване на концентрацията, паметта и имунната система и дори съкращава живота. Не забравяйте за това!