НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как да се справите с пожълтелите пластмасови повърхности

Ето как да се справите с пожълтелите пластмасови повърхности

0
Ето как да се справите с пожълтелите пластмасови повърхности
Ето как да се справите с пожълтелите пластмасови повърхности

Ето как да се справите с пожълтелите пластмасови повърхности

Пластмасата пожълтява заради ултравиолетовите лъчи. За да я възстановите може да използвате подръчни средства: оцет, кислородна вода, спирт, ацетон. Почиствайте само с мека гъба, за да не надраскате покритието.

Пластмасовите повърхности са устойчиви на влага и препарати, поради което са придобили популярност. Въпреки това, с течение на времето пожълтяват.

Първо: Отстранете пердетата от прозореца и цветята, за да не ви пречат, пригответе почистващото средство, парцали, мека гъба.

След това избършете с влажен парцал.

Как да почистите пластмасата от сажди и мазнини:

Мазнините и саждите създават покритие, което предотвратява проникването на продуктите за избелване дълбоко в пластмасите.

Използвайте разтвор от:
прах за пране
домашен сапун
препарат за миене на съдове.

Пригответе сапунен разтвор и избършете повърхностите с гъба, потопена в приготвения продукт. Ако е необходимо, повторете процедурата няколко пъти.

Как да избелите пластмасата:
Универсалните почистващи средства са най-често срещани, защото са подходящи не само за почистване на пластмаса, но и за окачени тавани, подове, мебели, паркет и др.

Най-ефективните средства са под формата на спрей. Напръскайте пожълтялата повърхност и изплакнете след 15-20 минути с чиста вода. Гелообразните и течни варианти се нанасят на гъба за почистване на первзите на прозорците, пластмасовите елементи на колата, хладилника, климатика, микровълнова печка и след половин час се измива.

За възстановяване на пластмасата са подходящи препарат за стъкло и микрофибърна кърпа. Напръскайте мръсната повърхност и избършете с кърпата. Ако е необходимо, оставете да действа 20-30 минути или повторете процедурата.

Домашни средства
Предимството на тези средства – ниска цена и достъпност. Повечето от тях се използват за почистване на дънки, маратонки, якета и др. от петна от мазнини, трева, плодове.

Гъба и сапун
Гъба и сапун ще ви помогнат, ако има леко пожълтяване. Навлажнете гъбата в сапунения разтвор, обработете пластмасовата повърхност. След 30 минути изплакнете с топла чиста вода.

Използвайте за бели и цветни панели. Препоръчва се продуктът да се изплакне няколко пъти, тъй като този разтвор оставя петна.

Спирт
Всички професионални почистващи препарати са на спиртна основа, затова го използвайте като бюджетно средство за избелване на пластмасовите повърхности у дома.

Изсипете малко количество на кърпа, изтъркайте мръсната повърхност и измийте след 20 минути. Ако почиствате повърхностите поне веднъж седмично, те няма да пожълтяват.

Кислородна вода
Натопете кърпа и изтъркайте повърхността, измийте след един час. Използвайте само за бели повърхности.

Оцет
Той се справя с много видове замърсявания. Използвайте в неразреден вид. Оцетът също отлично премахва мухъла.

Забранени средства
Въпреки че пластмасата е устойчива на много вещества, тя лесно се надрасква.

Строго забранено е използването при измиване на пластмасата на: стъргалки, остри предмети и шкурка.