НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Защо вашата дограма у дома се изпотява и какво да направите?

Защо вашата дограма у дома се изпотява и какво да направите?

0
Защо вашата дограма у дома се изпотява и какво да направите?
Защо вашата дограма у дома се изпотява и какво да направите?

След като са им инсталирали най-висококачествената PVC дограма, собствениците на апартаменти и частни къщи разчитат на почти перфектните характеристики на нейното използване. Но те често срещат конденз върху прозорците. С какво може да бъде свързано това и дали си струва да се тревожите за изпотяването на прозорците? Нека разберем.

Какво е кондензът?

Първоначално си струва поне повърхностно да разберете причината за явлението. Кондензът на прозорците е просто влага. Факт е, че влагата я има винаги във въздуха, въпреки че не я забелязваме. Показатели като абсолютна и относителна влажност не са фикция.

На прозорците или стъклото се образува конденз, когато въздухът в стаята е твърде влажен и прозорците са студени. Факт е, че когато хората живеят в една стая, влажността на помещението постепенно се увеличава. Това се случва поради дишането на човек и отделянето на влага от кожата, което често не забелязваме.

Когато въздухът в стаята стане твърде влажен, попадайки върху студената повърхност на прозореца, парата отново се превръща във влага – толкова е просто. Можете да наблюдавате същото явление на огледалото в банята, когато след горещ душ се опитате да се огледате в него.

Но кога е опасно собствениците на дограма да започват да се притесняват? Какво представлява опасният конденз и как може да се елиминира?

Опасност от конденз

Когато сте на закрито, в помещението има постоянно висока влажност, а кондензът се събира по прозорците с двоен стъклопакет – това се отразява неблагоприятно върху здравето на жителите на апартамента и на състоянието на самите прозорци.

Също така, влагата е благоприятна среда за развитието на различни видове бактерии. Особено мухъл и гъбички. Когато те се появят на прозорците, алергичните реакции могат да застрашат вашето здраве. Ако постоянно вдишвате въздух с плесен, вашето здравословно състояние може да се влоши значително. А причината за това е невинната влага.

Как да предотвратите конденза?

Идеалното решение е да намерите добър специалист, който може да анализира показанията на температурата в стаята и да ви посъветва какъв тип прозорци ви трябват. Ако апартаментът е твърде топъл, тогава можете да поставите многокамерна PVC дограма, така вътрешното стъкло ще бъде по-топло и ще се адаптира към температурата на въздуха в помещението, а кондензът ще бъде по-малко. Това решение ще спести и отопление на помещенията.

Най-простият начин е проветряването. След инсталирането на PVC дограмата, апартаментът става напълно изолиран. За да освежите въздуха и стаята, е достатъчно да проветрявате помещението всеки ден само за няколко минути.

 Вижте още: Отървете се от ухапвания и рани с тези прости трикове

Ако не искате да се образува конденз и желаете стаята да не събира излишна влага – отворете прозореца широко, но в рамките на няколко минути. Особено добре е за здравето да правите това сутрин: студеният въздух ще повиши тонуса на тялото, ще допринесе за по-доброто ви и по-бързо събуждане.