НАЧАЛО ЗДРАВЕ Предупредителни знаци за развитието на рак на гърдата

Предупредителни знаци за развитието на рак на гърдата

0
Предупредителни знаци за развитието на рак на гърдата
Предупредителни знаци за развитието на рак на гърдата

Предупредителни знаци за развитието на рак на гърдата

При някои видове рак не се наблюдават признаци, които да подскажат за развитието на заболяването. При рак на гърдата болестта може да бъде предотвратена, ако сте наблюдателни. Смята се, че ракът на гърдата се предава генетично, така че неговото развитие не може да бъде спряно или предотвратено в този случай. Но има няколко начина за разпознаване на болестта, преди да е станало твърде късно.

Разпознавайки тези симптоми на рака на гърдата, можете да предотвратите развитието му!

След всяка менструация провеждайте пълен самопреглед. На първо място, това е необходимо да се направи в деня след края на цикъла. Просто легнете по гръб и протегнете ръцете си нагоре. С помощта на няколко пръста, започнете леки масажни движения, обръщайки внимание на всички подутини. Не забравяйте да проверите зоната под мишниците. Това не се споменава често, но първите симптоми на рак на гърдата се появяват в подмишниците.

Бъдете внимателни към това, което търсите. Кистите и нараняванията могат да се развият в тумори. Ето защо ежемесечния самопреглед е толкова важен! Обърнете внимание на всичко, което ви изглежда извън нормата и бъдете внимателни към всичко, което е твърдо, безчувствено и неподвижно.

Огледайте кожата около гърдите: Вярвате или не, можете да откриете симптомите на рак, само като погледнете гърдите си. След като сте направили самопрегледа, огледайте кожата около гърдите. Ето на какво следва да обърнете внимание: кожата ви се бели, наблюдават се леки вдлъбнатини, набръчкана, удебелена, зачервена кожа. Ако не сте бременна, но гърдите ви са подути и чувствителни за дълъг период от време, това също е причина за безпокойство. Консултирайте се с лекар.

Сега е време да проверите зърната: След като сте се уверили, че няма проблеми с кожата около гърдите, то е време да проверите зърната. Това е малко трудна задача, тъй като те са с различен цвят при всяка жена. Но бъдете внимателни за червени, белещи се, удебелени, болезнени, вдлъбнати зърна, а също така внимавайте и за секрети!

Ако имате някакви съмнения, обърнете се към лекар. Той ще разсее всичките ви съмнения или ще постави диагноза, след като ви прегледа. Най-добре е да си правите редовни прегледи и да се свържете с него незабавно в случай на смущаващи фактори.

Не забравяйте да споделите тази статия с всички жени, които познавате!