НАЧАЛО ЗДРАВЕ 9 продукта, които се борят с депресията по-добре от лекарствата

9 продукта, които се борят с депресията по-добре от лекарствата

0
9 продукта, които се борят с депресията по-добре от лекарствата
9 продукта, които се борят с депресията по-добре от лекарствата

9 продукта, които се борят с депресията по-добре от лекарствата

Хората често говорят за психическите и физическите болести, като че ли са две съвършено различни неща, но истината е, че съществува силна връзка между тях. Депресията, например, е толкова физическо проявление, колкото и ментално.

9 храни и напитки, които хората, страдащи от депресия трябва да консумират по-често:

Зелен чай
Хората отдавна използват зеления чай за борба с депресията. Полифенолите, съдържащи се в чая, повишават снабдяването на мозъка с допамин, “щастливия” невротрансмитер. Той също така увеличава инсулиновата чувствителност, която осигурява снабдяването с глюкоза на мозъка. Според едно проучване, колкото повече зелен чай пиете, толкова повече ползи получавате.

Бадеми
Порция от 100 грама бадеми съдържа до 268 мг. магнезий, минерал, който действа отлично при мигрена и депресия. Жените и мъжете на възраст между 19-30 години се нуждаят от 310 мг. и 400 мг. магнезий, съответно.

Сьомга
Омега-3 мастните киселини в сьомгата улесняват достъпа на серотонин до мозъка, което е от решаващо значение за лечение на депресията, тъй като серотонинът е още един невротрансмитер. Научно е установено, че антидепресантните ефекти се увеличават с консумацията на омега-3 мастни киселини и като правило намаляват при недостига на омега-3 мастни киселини в ежедневната ви диета.

Авокадо
Авокадото съдържа калий, осигуряващ 5 мг. на 100 гр. Това е много важно, тъй като е установено, че храни с високо съдържание на калий премахват симптомите на стрес и депресия. Препоръчителната доза за среден възрастен е 4 700 мг. калий на ден.

Шоколад
Ако искате да се борите срещу депресията, имате нужда от черен шоколад. Научно е доказано, че какаото в черния шоколад увеличава нивата на серотонин и допамин, като същевременно намалява количеството на хормона на стреса. 40 грама шоколад на ден са достатъчни.

Банани
Бананите съдържат високи нива на триптофан, хранителен елемент, който мозъкът превръща в 5-HTP. След това 5-HTP се превръща в серотонин и мелатонин. Като допълнителен бонус, бананите съдържат калий и магнезий.

Боровинки
Боровинките са известни със своите мощни антиоксидантни свойства и способността им да намалят оксидативния стрес, което е основна характеристика на депресията. Изненадващо, те дори помагат за растежа на нови мозъчни клетки, за които се смята, че лекуват депресия.

Аспержи
Аспержите са с високо съдържание на фолиева киселина и витамини от група В, които подобряват психичното здраве, подпомагат превръщането на триптофан в организма.

Спанак
Спанакът съдържа фолиева киселина. Това е важно, защото дефицитът на фолиева киселина е свързан с депресията. Фолиевата киселина също повишава нивата на серотонин и допамин и може да се използва за повишаване на ефективността на антидепресантите.