НАЧАЛО ЗДРАВЕ Домашен мехлем при изгаряния, рани и ухапвания

Домашен мехлем при изгаряния, рани и ухапвания

0
Домашен мехлем при изгаряния, рани и ухапвания
Домашен мехлем при изгаряния, рани и ухапвания

Домашен мехлем при изгаряния, рани и ухапвания

Покойната ми баба приготвяше тази рецепта за своите деца – майка ми и вуйчо ми и за нас – внуците й.

Това беше задължителна принадлежност от козметичния ми несесер.

За съжаление баба ми вече не е сред нас, а сега аз съм нейната наследница. Обичах да я гледам как отива да бере различни билки за чайове, мехлеми и други неща.

Ходех с нея и попивах всичко, така че 2 години след смъртта на баба ми продължавам традицията в семейството.

Използвам този мехлем буквално за всичко – да масажирам краката си (омекотява петите и прави кожата гладка и мека), обикновено се масажираме с него, когато сме болни или просто за релаксация. Мажа лицето на сина ми, а когато беше бебе му мажех цялото тяло.

Моите приятелки го използват като крем за ръце ми, защото прави кожата много красива, но се използва и за рани и дори при ухапвания от комари. Винаги го имам в чантата си, когато пътуваме някъде.

Необходими съставки:

100 гр. пчелен восък
20 гр. вазелин
1-2 шепи смес от следните билки:
-лавандула
-жълт кантарион
-мента
-невен
-черен бъз
-лайка
-коприва
-розмарин
-градински чай
-маточина

Можете да си закупите билките от билковата аптека, но аз винаги се опитвам да използвам пресни билки. Не ги меря, слагам от всяка билка по малко.

Приготвяне:
Пчелният восък е доста гъст, така че аз го смесвам с 20 гр. вазелин. Не мия набраните билки, защото ги бера от места, където въздухът е чист (от планината).

В чист огнеупорен съд поставям около 100 гр. пчелен восък и 20 гр. вазелин и ги слагам на водна баня да се разтопят. В разтопения восък слагам всички изброени билки, разбърквам за около минута, след това отстранявам съда от парата.

Пчелният восък и вазелинът не трябва да завират.

Оставете сместа в продължение на 24 часа, така че билките да могат да отделят соковете си във восъка. На следващия ден отново слагате на водна баня сместа, за да се втечни. Прецедете през марля и съхранявайте в малки кутии.