НАЧАЛО ЗДРАВЕ Стара рецепта при болки в стомаха с лайка и чесън

Стара рецепта при болки в стомаха с лайка и чесън

0
Стара рецепта при болки в стомаха с лайка и чесън
Стара рецепта при болки в стомаха с лайка и чесън

Стара рецепта при болки в стомаха с лайка и чесън

Това е стара рецепта от баба ми. Тя я написала на лист хартия още през 1962 година. Предотвратява и успокоява болките в стомаха. Покойната ми баба беше най-добрият готвач в цялото семейство. Имам някои от нейните рецепти, а сред тях е и рецептата, която ще споделя днес.

Необходими съставки:
1 глава чесън
4 супени лъжици шведска горчивка
1 чаша чай от лайка

Приготвяне:
Нарежете чесъна на малки парченца. След това го намачкайте с вилица.

Добавете чесъна към чая от лайка, след това добавете още четири супени лъжици шведска горчивка, разбъркайте добре.

Можете сами да си направите шведската горчивка или да си я купите от аптеката.

Вкусът е горчив, но тази напитка е полезна и богата на много витамини.

Употреба: Пие се сутрин и вечер (през 12 часа). Научните изследвания потвърждават, че лайката има антибактериални, противогъбични, антиалергични и антисептични свойства. Лайката увеличава броя на белите кръвни клетки в кръвта, улеснява храносмилането и облекчава подуването на стомаха. Лайката облекчава стреса.

Лайката действа противовъзпалително, аналгетично, антисептично. Има леко успокояващо действие, намалява тревожността, стреса и напрежението, така че се препоръчва да се пие чай от лайка преди лягане. Стимулира храносмилането, помага при менструални болки.

Отпуска мускулите, подобрява чернодробната функция и т.н.

За медицински цели се използва и масло от лайка. Най-простият начин да направите масло от лайка е – да накиснете цветята в 200 мл. зехтин и да ги оставите на слънце за 3-5 седмици. Уверете се, че цветята са напълно покрити с масло и разклащайте от време на време.

Маслото помага за намаляване на дразненето на кожата, при обриви, подуване, при ревматизъм, подагра и като грижа за напукана и суха кожа. Маслото е подходящо и за грижа за главата (скалпа) и против пърхот.

Чай от лайка се препоръчва за малки деца, които имат стомашни проблеми – подобрява храносмилането, намалява подуването на корема, улеснява отделянето на газове и др.