НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ето какво ще се случи с тялото ви, ако откажете кафето

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако откажете кафето

0
Ето какво ще се случи с тялото ви, ако откажете кафето
Ето какво ще се случи с тялото ви, ако откажете кафето

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако откажете кафето

Представете си колко хора започват деня си с ободряваща чаша кафе. В същото време много малък процент от тях се задоволяват само с една чаша – доста хора пият от две до пет чаши.

А какво ще стане, ако изведнъж се откажете от този навик? Много изследвания доказват, че отказът от кафето не само има положителен ефект върху благосъстоянието, но и влияе върху теглото. Ще ви разкажем как Лорейн Олафлин успява да отслабне драстично.

Как кафето влияе върху теглото?
28-годишната британка от Уорънпойнт разтърси целия свят, като намали теглото си от 121 кг на 73. Ключовият момент в постигането на този резултат не са тренировките и строгите диети, а отказът от кафе.

Лорейн пиела до 15 чаши кафен на ден.

„Бях толкова пристрастен към кофеина, че именно той поддържаше жизненоспособността ми през целия ден“, спомня си майката на три деца.

Тя не могла да спи добре и обичала да яде шоколад или чипс през нощта. В резултат на това, тя само качвала още килограми.

Лорейн Олафлин не е единствената, която е отказала кафето и не съжалява за това. Резултати от подобни експерименти постоянно се появяват и на страниците на списанията за красота и здраве.

Но какво наистина се случва с тялото и защо нискокалоричното кафе води до затлъстяване?

Отговорът се крие в химичните реакции. Кофеинът е стимулант точно, защото блокира функцията на клетките, които разрушават адреналина. Високото ниво на адреналин води до стрес, въвежда тялото в “боен режим”, увеличава възбудимостта и скоростта на реакцията за известно време.

След третата или четвъртата чаша кафе на ден, любителите на кафето могат да забележат нервност и треперене на ръцете. Всички те са признаци на стрес и стресът води до увеличаване на хормона, свързан с адреналина – кортизол. Неговото увеличаване провокира повишаване на теглото, всъщност, увеличаването на кофеина може да бъде една от основните причини за затлъстяването.

Няколко лъжици захар, неправилна диета и недостатъчният сън ни лишават от шанса за стройна фигура.

Да се откажете от кафето е трудно не само психологически, но и физически. Организмът ще се бунтува и ще търси адреналина с всички възможни средства: главоболие, слабост, гадене и раздразнителност. Първата седмица може да ви се стори непоносима.

Друга причина за нарушен метаболизъм е дехидратацията, до която води кафето. Ако пиете недостатъчно количество вода, метаболизмът се забавя и разграждането на мазнините става още по-бавно.

Заслужава си да се откажете от кафето. Ако дневната ви доза е само една чаша, бъдете сигурни, че това не влия на здравето ви и дори има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Споделете тази статия с тези, чиято дневна доза кафе надхвърля пет чаши!