НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо любовта към кучетата е сходна с тази към децата?

Защо любовта към кучетата е сходна с тази към децата?

0
Защо любовта към кучетата е сходна с тази към децата?
Защо любовта към кучетата е сходна с тази към децата?

Учените са доказали интересна връзка между кучетата и хората!

Човек е проектиран така, че просто трябва да даде на някого своята любов. Няма значение дали става въпрос за неговата половинка, дете, родители, сестри, братя… Но има още една специална форма на взаимоотношение – любовта към животните. Тя е много интересна за учените и психолозите, защото е трудно да се обясни как домашните любимци предизвикват у хората същите чувства като към децата.

В едно от научните списания учените публикували резултатите от проучване, в което обясняват защо хората обичат животните на същото ниво като децата. Най-силната връзка, според тях, е с кучета.

Изследователите се опитали да намерят и анализират връзката между майката и детето, както и между човека и кучето чрез теорията за приликата. Същността на теорията е, че любовта, която родителят чувства, осигурява състрадание и безопасност на детето. Целта на изследването е да се разбере функционалната невроанатомия на двете връзки чрез анализ на моделите на мозъчната функция.

Учените анализирали състоянието на човека, докато гледа снимки на детето си и снимки на кучето си. Специалистите се фокусирали върху области на мозъка, които са отговорни за развитието на емоциите и привързаността. Така че, за да участват в експеримента били поканени майки, които имат деца от 2 до 10 години, както и кучета от повече от една година. Те били помолени да носят снимки както на техните домашни любимци, така и на децата им. Като в същото време им били показвани образи на други деца и кучета.

На жените, които са гледали снимки на кучетата и децата си, зоните на мозъка, свързани с емоциите, състраданието, обичта и желанието за грижа, били също толкова силно активирани. Но когато видели снимките на други деца и кучета, това не причинило толкова силна реакция. Затова изследователите заключават, че на подсъзнателно ниво децата и кучетата заемат едно и също място. Те също се нуждаят от грижа, любов, защита. Те са членове на семейството, в което царува любовта.

Психолозите казват, че кучетата са необходими на хората, защото осигуряват социална и емоционална подкрепа. Те са като малки деца, които никога не растат. Животните искат да се забавляват, да носят радост и да обичат безусловно. В края на краищата, децата се отдалечават и напускат дома, но вие винаги искате да им давате любов и да се чувствате необходими.

Вижте още: 9 начина да използвате аспирин, за които никога не сте чували!

Домашните любимци винаги дават много положителни емоции. Но е важно да се разбере, че те са голяма отговорност. Ако решите да имате куче, котка или друг приятел, трябва да сте с него до края и при всякакви обстоятелства. Разбира се, те никога няма да заместят децата, но могат да ви бъдат истински приятели.

Споделете статията с приятелите си в социалните мрежи!