НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Направете си макраме чанта! Стъпка по стъпка – майсторски клас

Направете си макраме чанта! Стъпка по стъпка – майсторски клас

0
Направете си макраме чанта! Стъпка по стъпка - майсторски клас
Направете си макраме чанта! Стъпка по стъпка - майсторски клас

Направете си макраме чанта! Стъпка по стъпка – майсторски клас

Чантите от прежда често се плетат на една или две куки. Днес ви предлагаме алтернативен и увлекателен начин за изплитане на чанта от прежда – макраме. Основният елемент е възелът. Звучи трудно, но в действителност се оказва, че е много по-лесно от обикновеното плетене с прежда.

За да изплетете такава чанта се нуждаете от дебела синтетична прежда или въже. Въжето или преждата не трябва да се набръчкват и да не са прекалено мъхести. Изберете силно, дебело и гладко въже. В този майсторски клас ще разгледаме техниката на плетене на голяма чанта, която е удобна за плажа, да отидете до магазина или да се използва за съхраняване и носене на лаптоп. Ако не сте уверени в своите способности, тогава първо се опитайте да си направите малка чанта клъч по същия начин, ще ви е необходимо по-малко въже, а основата ще бъде два пъти по-къса.

Необходими са ви:
въже за макраме
скоби за фиксиране
хастар
дръжки

Първо, определете ширината на торбата. На работната повърхност измерете това разстояние и закрепете с няколко скоби. След това, на всяка скоба фиксирайте въже. Вие сами определяте броя на нишките, ширината на торбата зависи от това, във всеки случай можете да добавите допълнителни нишки по-късно.

Свържете две съседни нишки заедно. След това следващите две.

Схемата за плетене на чантата на макраме изглежда по следния начин. Просто повтаряйте възлите и ги свързвайте последователно.

Правете двойни възели, всеки път изплитайте две средни нишки. Плетете два еднакви детайла от чантата, след това съберете свободните нишки по същия начин.

Следваща стъпка е вплитане на дръжките. Дръжките се вплитат с допълнителен конец, конецът се изтегля между дупките. Дъното на чантата изплетете по същия начин.

Закрепете дръжките от двете страни на чантата.

Скрийте всички краища на конците навътре, завържете ги на силни възли и отрежете излишното.

Чантата е готова! Ако желаете, можете да ушиете подплата, джобове, цип, магнитно копче, а също и да украсите с цветя макраме.