НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето защо орехите са толкова полезни за здравето

Ето защо орехите са толкова полезни за здравето

0
Ето защо орехите са толкова полезни за здравето
Ето защо орехите са толкова полезни за здравето

За ползите от орехите се знае отдавна, а популярността им в много кухни по света се обяснява не толкова от калоричността им, колкото от необичайния и богатият им вкус.

В източната медицина успешно се прилагат лечения с орехи, а в Кавказ ореховото дърво се счита за свещено.

Полезните свойства на ореха
Стимулира работата на главния мозък! По формата си, обеленият орех прилича на мозъка, което навява на мисълта за ползите от този продукт за ума. Това е един от редките случаи, когато митовете са верни, защото орехът действително стимулира мозъчната дейност. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в него в големи количества, участват в образуването на мозъчни клетки.

Орехите са с високо съдържание на калории. В 100 гр. орехи се съдържат 654 калории. Няма нищо по-добро за поддържане на функционалността на стомаха, отколкото лека закуска с орехи между закуска и обяд, тъй като през първата половина на деня подобни храни са по-лесно смилаеми. Това ще подпомогне енергийния баланс и ще бъдете сити за по-дълго време.

Намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Учените са доказали, че орехът подобрява слоя от клетки, покриващи повърхността на кръвоносните съдове. Стабилизират нивото на кръвното налягане и предотвратяват образуването на съсиреци в кръвта, което намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

Тинктурата, за която са ви необходими зелени орехи, се използва за лечение и профилактика на исхемични сърдечни заболявания: ангина пекторис, аритмия, инфаркт. Вкусно сладко се приготвя от зелени орехи, но понякога за него се използват зрели плодове.

Ореховото масло се използва не само за медицински цели, но и в козметиката, защото има подмладяващ ефект върху кожата, укрепва косата и ноктите. Приготвя се противовъзпалителна маска, подходяща за всеки тип кожа. Това масло се абсорбира много лесно, прави кожата копринена и има регенериращо свойство.

Снабдява тялото с йод. Високото съдържание на йод в продукта обяснява ползите му за хора, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза. Както знаем, йодът регулира метаболизма в човешкото тяло и без него животът ни е невъзможен. Орехите се препоръчват за хора, живеещи в зони с гранитни залежи и райони с висок радиационен фон.

Именно йодът, съдържащ се в ореховата кора в големи количества, оцветява ръцете ни, докато събираме орехите.

Всичко това обяснява защо орехите са в списъка на най-полезните продукти. Вече потвърдихме информацията за ползите му за мозъка, но също така искаме да опровергаем мита, според който орехът разваля фигурата.

Висококалоричните орехи са опасни в случай, че изядете цяла купа, което е почти невъзможно, защото този продукт е много засищащ. Достатъчни са пет или дори три ореха, за да помогнат на тялото и вашата фигура, защото орехът подобрява обмяната на веществата. Можете да консумирате орехите с цвекло и мед.