НАЧАЛО ЗДРАВЕ Това средство побеждава цирозата на черния дроб

Това средство побеждава цирозата на черния дроб

0
Това средство побеждава цирозата на черния дроб
Това средство побеждава цирозата на черния дроб

Това средство побеждава цирозата на черния дроб

В древни времена, когато приказката не можела да бъде отделена от реалността, океанът от небето и боговете живеели до хората, Афродита се влюбила в Адонис, толкова красив, че богинята забравила за Олимп и се радвала на живота до своя любим в градините на Кипър. Влюбените се занимавали със събиране на плодове и лов на диви животни, опитвайки се да не се разделят дори за миг. Но, както често се случва, щастието не трае вечно.

По време на лов, Адонис умира от зъбите на диво прасе. След като научила за смъртта на своя любим, богинята отишла да търси тялото му в планината. На стръмните планински пътеки, осеяни с остри камъни и тръни, Афродита не забелязала собствените си рани и напоявала земята с капки кръв. Намерила Адонис и нарекла кръвта му да се превърне в красиви съсънки. А капките от нейната кръв се превърнали в красиви цветове на дива роза.

Оттогава всяка пролет, съсънките и розите се разпукват едновременно, срещайки се отново и отново. Разбира се, това е само легенда, но забелязали ли сте, когато видите разцъфнала дива роза, вие се усмихвате неволно и не можете да устоите на нежността.

Шипката – по-големият брат на градинската роза е диворастящ храст. Можете да го срещнете навсякъде – в гората, на склона, в парка, на брега на реката и отстрани на пътя. Дори едно дете лесно може да разпознае това растение, а в народната медицина буквално се използват всички части – цветове, плодове, листа, корени. Билкарите включват шипката в почти всички отвари.

Оранжевият плод, събиран през септември, има най-висока концентрация на хранителни вещества. Малко по-късно, когато плодовете станат червени, съдържанието на витамини в тях леко намалява.

Какви са лечебните свойства на шипката?
Шипката е рекордьор по съдържание на хранителни вещества. Основна отличителна черта, разбира се, е изобилието от витамин С в плодовете, което е 50 пъти повече от това в лимона. Шипката съдържа витамини В1, В2, К, Е, В6, биофлавоноиди, захари, пектини, органични киселини, танини, железни соли, манган, фосфор, магнезий, калций. Има мощни фитонцидни и бактерицидни свойства.

Отварата от смлени плодове действа като отличен диуретик и противовъзпалително средство, има благоприятен ефект върху храносмилателната система.

Богатото съдържание на витамин С намалява холестерола в кръвта и следователно предотвратява образуването на атеросклеротични плаки.

Витамин Р укрепва капилярите и спомага за по-доброто усвояване на аскорбиновата киселина.

Каротинът или витамин А повишават резистентността на организма.

Витамините В1 и В2 участват в работата на кръвотворните органи.

Витамин К подобрява кръвосъсирването.

Шипките са полезни при анемия, отслабен организъм след заболяване, атеросклероза.

Екстрактът от шипка, сиропът и инфузията са много ефективни при пневмония, дифтерия, скарлатина, магарешка кашлица. Не разглеждайте шипките като единственото лекарство за тези сериозни заболявания, но прилагането им заедно с основните лекарства, предписани от лекаря, могат значително да ускорят процеса на оздравяване.

Те са полезни при бавно заздравяващи рани, трофични язви, камъни в бъбреците и черния дроб, кървене, гастрит с ниска киселинност, бавно заздравяващи фрактури на костите и метаболитни нарушения.

Китайската медицина използва шипките за подобряване на храносмилането и отстраняване на глистите.

В Тибет плодовете лекуват туберкулоза, неврастения и атеросклероза.

Може да приготвите отвара от шипки по два начина:
Цели плодове – две шепи се заливат с 500 мл. вряла вода в термос. Оставете за 7-8 часа (през нощта). Прецедете и приемайте, като добавите една чаена лъжичка захар.

Почистете плодовете от космите вътре в плода и ги смелете с месомелачка или по друг начин. Залейте с 300 мл. вода, поставете на огъня и варете за 15 минути. Прецедете. Приемайте половин чаша преди хранене, не повече от три пъти на ден.

Инфузия от шипка
Оказва благотворно влияние, намалява и спира кървенето, извежда жлъчката, стимулира функционирането на половите жлези, насърчава заздравяването на изгаряния, измръзвания и други рани, има отлични регенериращи свойства. Много полезна при нарушения в кръвообращението.

За приготвяне на инфузията поставете една супена лъжица плодове в термос и залейте с 500 мл. вряла вода, оставете да престои до сутринта. Приемайте по половин чаша два пъти дневно 30 минути преди хранене. След два дни инфузията губи своите полезни свойства, така че е необходимо да си приготвите нова.