НАЧАЛО ЗДРАВЕ Мощно масло, което лекува гъбичките по ноктите

Мощно масло, което лекува гъбичките по ноктите

Мощно масло, което лекува гъбичките по ноктите
Мощно масло, което лекува гъбичките по ноктите

Гъбичките по ноктите са много упорити и трудно се лекуват. Инфекцията обикновено започва като бяло или жълто петно под нокътя.

Тъй като гъбичката се разпространява по-дълбоко в нокътя, причинява удебеляване, обезцветяване и разцепване на ноктите – естетически непривлекателен и потенциално болезнен проблем.

Ноктите стават тъмни, без блясък, крехки и с неприятна миризма. За лечение на гъбичките се използват няколко препарата, включително и това масло.

Древните гърци са използвали маслото от риган за лечение на рани. Притежава силни антимикробни и противогъбични свойства.

Маслото от риган може да предизвика дразнене на кожата, така че трябва да се разрежда с друго масло (зехтин, кокосово, бадемово, масло от гроздови семки).

Вземете една супена лъжица зехтин и капнете 2-3 капки масло от риган в него, след това нанасяйте тази смес върху засегнатите нокти два пъти на ден. Втривайте добре.

Нанасяйте маслото, докато инфекцията изчезне. В зависимост от дълбочината на гъбичната инфекция, понякога отнема няколко месеца за нейното ликвидиране.

Това важи за маслото от дивия риган, който по същество се получава чрез извличане от цветовете и листата от дивата билка.

Етеричното масло е богато на витамини, фитонутриенти, антиоксиданти и флавоноиди, със силни антимикробни свойства.

Домашно приготвено масло от риган

Има два начина: със суха и с прясна билка.

Масло от суха билка – Използвайте 1: 1 билка и масло (зехтин, кокосово, бадемово, масло от гроздови семки).

Сухата билка се поставя в буркан и се залива с маслото. След това буркана се поставя в съд с кипнала вода, отстранен от котлона.

След като престои 5-10 минути в топла вода, бурканът се оставя за 1-2 седмици на слънце, като се разклаща от време на време. Прецежда се в шишенца с капкомер и се съхранява в хладилник.

Масло от свежа билка – Използвайте 2: 1 билка и масло.

Намачкайте хубаво билката в буркана, за да пусне от соковете си, след което се залива с масло.

Затворете хубаво буркана и го съхранявайте на хладно, далеч от слънчева светлина, като го разклащате веднъж на няколко дни. Бурканът трябва да е добре затворен, за да не се появи мухъл. Прецежда се в шишенца с капкомер и се съхранява в хладилник.

Домашното масло не е толкова силно, така че може да се прилага директно върху кожата (ако не е чувствителна) или да се разрежда 1: 1 с друго масло.