НАЧАЛО ЗДРАВЕ Предотвратете загубата на костна маса по естествен начин!

Предотвратете загубата на костна маса по естествен начин!

0
Предотвратете загубата на костна маса по естествен начин!
Предотвратете загубата на костна маса по естествен начин!

Предотвратете загубата на костна маса по естествен начин!

Костите ни постоянно се обновяват, постоянно се създава нова костна тъкан. Ако това не се случи, костите не биха били здрави и често бихме имали фрактури.

Клетките, наречени остеокласти, разрушават старата костна тъкан, а новата изграждат остеобластите. Така, при нормални условия, остеокластите и остеобластите са в постоянен баланс. Въпреки това, това равновесие може да бъде нарушено и в такива ситуации настъпва намаляване на костната маса.

За повечето хора костната маса започва постепенно да намалява, когато преминат 30-та си година от живота, а при жените този процес значително се ускорява през първите десет години от началото на менопаузата.

За щастие, има мерки, които можете да предприемете, за да забавите или дори напълно да спрете загубата на костна плътност. Не мислете, че това са лекарства или добавки. Както винаги, природата ни предлага най-доброто решение.

Резене
На първо място това е несправедливо пренебрегваното резене или т.нар. див копър.

Ако досега не сте го изпробвали, то това е правилният момент да го направите.

Тази билка има дълга история на използване за медицински цели и отдавна се използва като освежител за дъх, при храносмилателни нарушения и за отстраняване на слуз от белите дробове. Има благоприятен ефект срещу загубата на минерална плътност на костите.

Увеличава броя на остеокластите (клетки, които изграждат костите), като по този начин защитава скелетната система. Тази билка е богата на витамин С, фолиева киселина, калций и магнезий. Съдържа антиоксиданти, които спомагат за намаляване на възпалението, укрепват имунната система и предпазват от рак.

Отдавна е известно, че по-големият процент зеленчуци в диетата има положителен ефект върху минералната плътност на костите. Включването на висококачествени, органични и домашно отгледани зеленчуци ще увеличи силата на костите ви и ще намали риска от фрактури на всяка възраст от живота ви.

Какао
Вашите кости се състоят от около 10 минерала, така че трябва да се обърне внимание на добавянето на някои други минерали, като силиций и магнезий, освен калций. Добри източници на силиций са краставиците, чушките, доматите и много други, включително коприва и люцерна.

Що се отнася до магнезия, най-добрият източник на този минерал е суровото органично какао. Черният шоколад изобилства с този минерал.

Друг богат източник на магнезий е хималайската кристална сол. Тя съдържа 84 елемента, които се намират в човешкото тяло. Хималайската сол доскоро беше неизвестна в нашия регион, но сега можете да я намерите в почти всеки магазин.

Витамин К2
Един от най-важните елементи, от които тялото се нуждае за здрави кости, е витамин К2.

Ако не ядете редовно следните храни, тогава вероятно имате липса на този витамин и трябва да направите нещо за това:

Ферментирали продукти (напр. домашно кисело зеле)
Органични животински продукти (кисело мляко, масло)
Сирена

В заключение, един от най-добрите начини за постигане на здрави кости е разнообразна диета с пресни, сурови и пълнозърнести хранителни продукти, които съдържат естествени минерали. По този начин тялото ви получава всички хранителни вещества, необходими за нормалното му функциониране.

Не забравяйте редовното излагане на слънчева светлина, за да осигурите достатъчно количество витамин D, но се уверете, че това се случва в безопасните часове, когато няма вредно ултравиолетово излъчване. Също така, не забравяйте редовната физическа активност, особено силовите упражнения, които са доказали, че стимулират изграждането и укрепването на костите.

И накрая, намалете приема на захар и рафинирани зърнени храни, така че да сте сигурни, че сте направили всичко, което е било по вашите сили, за да сте здрави на всяка възраст.