НАЧАЛО ЗДРАВЕ Продукти, които са полезни при високо кръвно налягане

Продукти, които са полезни при високо кръвно налягане

0
Продукти, които са полезни при високо кръвно налягане
Продукти, които са полезни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е доста често срещано заболяване, особено при жените над четиридесет години.

Високото кръвно налягане се проявява доста бавно. Всичко започва с това, че човек се чувства слаб, замаян, не спи добре, бързо се изморява, пръстите му изтръпват, пред очите му сякаш се появяват малки мушички.

10 продукта, които са полезни при високо кръвно налягане:

Обезмаслената извара укрепва сърцето, насърчава разширяването на кръвоносните съдове, източник е на калций, магнезий, калий. Всеки ден трябва да ядете поне 100 грама извара.

Червената чушка съдържа рекордно количество витамин С. Ако ядете 2 пресни чушки дневно, това ще покрие нуждата на организма от витамин С.

Сьомгата е източник на омега-3 мастни киселини и помага за намаляване на високото кръвно налягане. Добре е да консумирате 3 пъти седмично по 100-150 грама.

Овесената каша трябва да присъства в менюто на хипертониците всяка сутрин. Проучванията показват, че овесът е източник на селен и съдържа много фибри.

Тиквените семки съдържат цинк и предотвратяват инфаркт. Достатъчно е да ядете по 20 грама на ден вместо лека закуска.

Какаото подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Но това е висококалорична напитка. 1-2 чаши на седмица, не повече.

Обезмасленото мляко съдържа калий, калций, магнезий, витамини и подобрява състоянието на хипертония. Можете да пиете до 3 чаши на ден.

Черният шоколад укрепва сърдечния мускул, съдържа антиоксиданти и е в състояние да намали налягането с 5-10 мм.

Бадемите намаляват холестерола. Съдържат калий, магнезий, витамин Е – всичко, което е необходимо за намаляване на налягането.

Редовната употреба на зелен чай разтваря холестеролните плаки, съдържа много антиоксиданти, предотвратява процеса на стареене на тялото. В Япония почти няма хипертоници и повечето от японците пият зелен чай.