НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Често ли разговаряте с животни? Ето какво означава това

Често ли разговаряте с животни? Ето какво означава това

0
Често ли разговаряте с животни? Ето какво означава това
Често ли разговаряте с животни? Ето какво означава това

Често ли разговаряте с животни? Ето какво означава това

Хората, които нямат домашни любимци с удивление наблюдават как техните приятели или близки говорят на котките или кучетата си. И те не просто говорят, а имитират звуците, които един домашен любимец прави. Оказва се, че това поведение не е глупаво, а точно обратното.

Специалист в областта на антропоморфизма – приписване на човешки качества или поведение на Бог, животно или обект – предполага, че това всъщност е знак за интелигентност.

„Исторически, антропоморфизмът се е смятал за признак за детинско поведение или глупост, но в действителност това е естествен продукт на тенденцията, която определя интелигентността на хората на тази планета“, казва д-р Николас Епли, професор по поведенчески науки към Университета в Чикаго. “Нито един друг вид не притежава такава тенденция.”

Понякога хората приписват човешки качества и на предметите. Смятате, че компютърът ви е глупав или че колата ви е лоша? Такива примери за приписване на човешки качества на предмети, са присъщи на вашия уникален интелект.

„В продължение на векове нашата готовност да търсим разум не само у хората се възприема като някаква глупост, склонност към антропоморфизъм и суеверие, което образованите и разумни възрастни са надраснали”, казва той.

Но това мнение е погрешно и жалко. Признаването на ума на друг човек включва същите психологически процеси като разпознаване на ума на други животни, Бог или дори предмет. Това е отражение на най-големите способности на нашия мозък, а не знак за нашата глупост”. Ако обичате да разговаряте с вашите домашни любимци, не се притеснявайте! Това просто показва колко умни сте!