НАЧАЛО ЗДРАВЕ При проблеми с щитовидната жлеза, яжте поне 1 жълтък всеки ден

При проблеми с щитовидната жлеза, яжте поне 1 жълтък всеки ден

При проблеми с щитовидната жлеза, яжте поне 1 жълтък всеки ден
При проблеми с щитовидната жлеза, яжте поне 1 жълтък всеки ден

Ето как да се справите с проблемите с щитовидната жлеза!

“Състоянието ти е истерично. Яж, дъще, диетично яйце! ”- крещял тъжният крал от карикатурата „Бременските музиканти”, опитвайки се да успокои принцесата. Той силно вярвал в хранителните стойности на яйцата.

Един от симптомите на заболяването на щитовидната жлеза е нервност, раздразнителност и депресия. Ето защо, консумацията на яйца е най-лесния начин за подобряване здравето на щитовидната жлеза.

Значението на този орган не може да бъде подценено: жлезата е отговорна за състоянието на нервната система и психиката, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, репродуктивната система и мускулно-скелетната система. Ако щитовидната жлеза не функционира, започват сериозни здравословни проблеми. Най-често жените страдат от проблеми с нея след 40 години.

Двата основни хормона на щитовидната жлеза, трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) са съставени от тирозин и йод. Т3 е биологично активен хормон, докато Т4 остава неактивен, докато се превърне в Т3.

Щитовидната жлеза произвежда и друг хормон, калцитонин, който поддържа нормалните нива на калция, активира минералния метаболизъм, запазва целостта на костната тъкан и ускорява нейната регенерация. Ако концентрацията на този хормон в кръвта е по-висока от допустимата стойност, това показва онкология на щитовидната жлеза, белия дроб, простатата, гърдата, анемия и хиперплазия.

Ранните симптоми на заболяването на жлезата са почти незабележими, следователно диагнозата на първия етап е невъзможна. Ето защо е важно да се погрижите за здравето на щитовидната жлеза предварително, като изберете оптимална диета.

Ползите от яйчения жълтък за щитовидната жлеза

Както всеки друг орган в нашето тяло, щитовидната жлеза зависи от редовното снабдяване с хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Яйчният жълтък е добър източник на трите най-важни хранителни вещества за щитовидната жлеза.

Тирозин

Това е аминокиселина, която се усвоява от храните, богати на протеини, и се произвежда в тялото от друга аминокиселина, фенилаланин. Тирозин е формулата за добро настроение, той премахва тревожността и страха, помага в борбата със стреса. Не е чудно защо царят в “Бременските музиканти” е голям фен на яйцата. Две пилешки яйца съдържат 0,5 грама тирозин и 0,7 грама фенилаланин (при дневна доза от 1-5 грама).

Йод

Според Световната здравна организация дефицитът на йод остава една от основните причини за нарушения в развитието на мозъка при децата. Всеки от нас трябва да получава достатъчно йод през целия си живот, така че щитовидната жлеза да произвежда хормони. Един жълтък ще осигури на тялото 12 мкг йод, което е 8% при дневна норма от 150 мкг.

Селен

Около 90% от хормоните, отделяни от щитовидната жлеза, се състоят от Т4, който се превръща в активен хормон Т3. Това се дължи на селена. В този случай селенът може да активира хормона в Т3 и да го деактивира обратно към Т4. Ето защо селенът е толкова важен за регулирането на тироидните хормони. Едно пилешко яйце ще осигури на тялото ви 16 мкг селен, което е 29% от препоръчителната дневна доза.

Принцесата от “Бременските музиканти” трябвало да приеме лечението на баща си поне, за да се справи със стреса от раздялата си с любимия ѝ трубадур.

Както знаете, стресът кара щитовидната жлеза да се износи. Лечението с пилешки яйца е необичаен, но ефективен начин за преодоляване на заболяването.

Също така считайте, че този орган е в комплексна връзка с други жлези и биохимични процеси. Един дисбаланс във всяка част на системата може да повлияе на цялата система. Следователно лечението трябва да се адаптира към конкретната причина.

Вижте още: 7 проблема, с които бананите се справят по-добре от всички таблетки

Ако щитовидната жлеза не работи правилно, приемането на йод или други хранителни вещества може да не помогне или дори да изостри проблема. Говорете с ендокринолог, за да получите правилна диагноза, преди да се лекувате с храна или добавки.