НАЧАЛО ЗДРАВЕ Това растение е по-полезно за здравето и от зеленчуците

Това растение е по-полезно за здравето и от зеленчуците

0
Това растение е по-полезно за здравето и от зеленчуците
Това растение е по-полезно за здравето и от зеленчуците

Спирулина е и бактерия (по-точно цианобактерия), и растение, което има способността да фотосинтеза.

То няма клетъчна мембрана, благодарение на което спирулина лесно преобразува енергията от слънцето и абсорбира много органични вещества от въглеродния диоксид и водата.

Ползите от спирулина:
1) Богата на протеини. Спирулина се състои от 60-70% от белтък (месото само от 21–40%) и този протеин съдържа всички необходими аминокиселини за организма.

2) Намалява апетита. Съдържа фенилаланин – благодарение на него се появява усещането за ситост. Приемайте спирулина преди хранене, за да образува гел, който забавя изпразването на стомаха и намалява чувството на глад.

3) Калций за костите. Проучване на американски учени показва, че в спирулина се съдържат повече от 180% калций от млякото. Известно е, че калцият укрепва костите и предотвратява остеопорозата. 3 гр. спирулина съдържат около 10 мг. калций.

4) Мощен антиоксидант. 3 гр. спирулина съдържат повече антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, отколкото пет порции плодове и зеленчуци.

Спирулина е богата на макро- и микроелементи (витамини А, С, Е, РР, В1, В2, В3, В6, В12). В една супена лъжица спирулина има толкова желязо, колкото в 50 средно големи ябълки.

Витамините от група В се съдържат в спирулина 40-150 пъти повече, отколкото в сиренето, млякото, изварата, рибата, месото, яйцата и краве маслото.

5) Намалява холестерола. Спирулина е богата на незаменими мастни киселини, основната от които е гама-линоленова киселина. Намалява количеството на лошия холестерол в кръвта и предотвратява натрупването му в кръвоносните съдове.

6) Съдържа бета каротин. В спирулина той се съдържа 10 пъти повече, отколкото в морковите. Известно е, че бета каротинът се превръща във витамин А в резултат на окислителни процеси.

Съдържанието на витамин А в спирулина превъзхожда това в яйцата 1500 пъти, маслото и сиренето – 400 пъти, млякото – 10 000 пъти. Според изследвания, бета каротинът се бори с холестерола и рака и лекува рани.

7) Съдържа желязо. 1 гр. спирулина съдържа 1 мг. желязо. Желязото е част от червените кръвни клетки, хемоглобина, червените кръвни клетки, ензимите, влияе на имунната система и общия енергиен обмен. Желязото от спирулина се абсорбира напълно от тялото.

Експертите казват, че приемането на 4 гр. спирулина на ден осигурява бързо увеличение на хемоглобина в кръвта.

Богата на магнезий. Магнезият е отговорен за нормалното функциониране на мускулите, предаването на нервните импулси, сърдечната честота, здравината на костите, синтеза на протеини и кръвното налягане.

2 гр. спирулина съдържат 10 мг. магнезий.

9) Богата на цинк. Цинкът притежава противовъзпалителни свойства, укрепва имунната система, осигурява бързото зарастване на рани, подпомага усвояването на витамин А, подобрява състоянието на косата, оказва положително въздействие върху умствените способности на човека и др.

Спирулина съдържа всички хранителни вещества, от които човек се нуждае. Учените смятат, че 1 гр. спирулина съдържа толкова хранителни вещества, колкото 1 кг зеленчуков микс.