Ето кои точки ще ви помогнат да бъдете здрави!

Нашият организъм е много загадъчна система, която крие много тайни. Само едно правилно докосване или притискане върху желаната точка може значително да подобри състоянието ви. Здравословното състояние и настроението ви ще се подобрят, дори и да не вярвате работата ви ще стане по-лека.

Какво правим, ако страдаме от главоболие, умора или стрес? Разбира се, прибягваме до хапче, чаша кафе или нещо сладко. Спрете за секунда и погледнете ръцете си, те съдържат тайната на вашето здравето.

Точки на пръстите

Има цяла наука, наречена рефлексология. Тя изучава биоактивните точки, разположени по цялото ни тяло. Източните лечители смятат, че причината за всякакви здравословни проблеми е блокирането на потока на енергия. Масажът на активните точки премахва блокирането и възстановява енергийните потоци.

Много от тези точки са разположени на дланите и пръстите. Ако притиснете желаната точка, ефектът няма да закъснее. Нека видим какво може да бъде излекувано благодарение на тези точки и къде се намират те.

Главоболие

Преди да вземете обезболяващото хапче, се опитайте да масажирате върховете на пръстите или областта между палеца и показалеца. Точката на главата е на върха на палеца, ако я масажирате с леки движения няколко минути, болката ще намалее.

Болки във врата и гърба

Ако се притеснявате от болка във врата или гърба и нямате никаква възможност да станете и опънете краката си, започнете да масажирате върха на палеца си и се движете към китката. Именно на тази линия са разположени точките, отговорни за гръбначния стълб. Масажирайте, докато болката не премине. Трябва да повторите и на двете ръце.

Настинка и грип

Ако почувствате първите симптоми на настинка, масажирайте подложките на всички пръсти, с изключение на палеца на двете ръце. Това са точките, отговорни за синусите. Болестта ще отстъпи.

Безсъние

Ако не можете да заспите, трябва да притиснете средата на палеца. Масажът трябва да продължи 30 секунди до минута на двете ръце. Когато извършвате необходимия масаж, всеки ден преди лягане тялото ще влиза в ритъм и качеството на съня ще се подобри значително.

Проблеми с храносмилането

Стимулирането на тези точки е необходимо за тези, които страдат от висока киселинност, подуване и чести разстройства. Точките на стомаха и червата са разположени върху двете ръце около основата на палеца.

Проблеми с менструацията

Ако по време на менструация страдате от болка в долната част на гърба или долната част на корема, не бързайте да взимате хапчетата. Първо, редувайте масажирането на точките, които са отговорни за работата на главата и гениталиите. Точката на главата се намира на върха на палеца, а зоната, отговорна за работата на гениталиите, е върху китката. Този масаж ще помогне за облекчаване на спазмите, особено ако в същото време легнете спокойно и се отпуснете.

Кашлица

Стимулирането на зоната, която е отговорна за дихателната система, ще помогне за решаване на проблеми като затруднено дишане и кашлица. Тази зона се намира точно под основата на пръстите, почти в центъра на дланта.

Подобряване на общото състояние

Ако се чувствате претоварени или уморени, трябва да масажирате точката, която помага за подобряване на общото състояние. Това е точката на слънчевия сплит, която се намира от вътрешната страна на дланта.

Поставете ръцете си така, сякаш ще загребвате вода с тях, и натиснете с палеца точно към центъра. Масажирането на тази точка на дланта има успокояващ ефект. Облекчава стреса, нервността и умората. Ако правите този масаж редовно, можете дори да се отървете от депресия и тревожност.

Съвет

Стимулирането на отделните точки на дланите и пръстите е много полезно упражнение. Но не по-малко полезен е масажът на ръцете като цяло, той ще ви помогне за подобряване на кръвообращението, възстановяване на загубена енергия и регулиране на потоците му в тялото. Ако го правите редовно, ще забележите очевидни подобрения в състоянието си.

Масажът трябва да започне с леко триене на дланите и ръцете. Можете да нанесете крем или масло, за да подобрите плъзгането и подхраните кожата. Преплетете пръсти и дръпнете в различни посоки. Дръпнете внимателно, но така че да усетите напрежението. След това масажирайте всеки пръст поотделно, особено внимателно подходете към страничните повърхности.

Ако някъде почувствате болка, задръжте малко по-дълго на това място и го масажирайте внимателно. В нашите крайници има много нервни окончания, особено в ръцете. Когато им обърнем внимание, имаме много шансове да повлияем на функционирането на вътрешните органи.

Вижте още: При проблеми с щитовидната жлеза яжте поне 1 жълтък всеки ден

С помощта на масажа на тези точки и ръцете като цяло, можете да подобрите състоянието си, да укрепите тялото си, да си върнете тонуса и да възстановите енергийните потоци. Само не забравяйте, че това са само помощни средства, които не помагат на всички и за по-сериозни симптоми трябва да се консултирате с лекар.

Ако ви хареса тази информативна статия, я споделете с приятелите си!