НАЧАЛО ЗДРАВЕ Йодна решетка: лечебните свойства на простите линии

Йодна решетка: лечебните свойства на простите линии

0
Йодна решетка: лечебните свойства на простите линии
Йодна решетка: лечебните свойства на простите линии

Можете да преброите поне 20 различни заболявания, при които можете да облекчите състоянието на човека чрез прилагането на йодна решетка.

Малко шишенце йод обикновено се намира във всяка домашна аптечка – в края на краищата, никой в ежедневието не е имунизиран от рани и порязвания, които изискват незабавно антисептично лечение.

Още през 19-ти век лекарите открили, че при контакт с кожата йодният разтвор може да действа и като мощен противовъзпалителен агент.

Как да си направите йодна решетка?

Йодната решетка се нанася върху кожата с помощта на клечки за уши. Клечката трябва да се потопи в 5% разтвор на йод и да се начертае решетка от вертикални и хоризонтални ивици по тялото. Размерът на “клетките” на идеалната йодна решетка обикновено е около 1 кв. см.

Прониквайки през кожата в мускулната тъкан и кръвоносните съдове, йодът има пагубен ефект върху вредните микроорганизми. Тайната на решетката е, че благодарение на “клетките” от определен размер, групите бактерии се разделят една от друга и бързо умират. Йодът се справя перфектно точно с  тези бактерии, които навлизат в тялото през порите на кожата.

Йодна решетка при недостиг на йод в организма

Според статистиката, почти една трета от световното население страда от липса на йод в организма, което причинява аномалии в щитовидната жлеза, а при бременните жени може да доведе до раждане на деца с физически и умствени увреждания.

За да се определи дали тялото ви има достатъчно йод от храната, не е необходимо да се провеждат тестове – достатъчно е да се приложи йодната решетка.

Най-добре е да я направите от вътрешната страна на бедрото. Ако в рамките на 3 часа няма и най-малката следа от нея, трябва спешно да се обърнете към лекаря си и да го помолите да напише най-ефективните лекарства за лечение на йоден дефицит.

Ако йодът се е абсорбирал в кожата за 6-8 часа, това ще означава, че има някои незначителни проблеми с приема на йод, но те могат да бъдат решени чрез включване на храни в менюто като морска риба, морски дарове, водорасли и други.

При напълно здрави хора, които нямат йоден дефицит, следите от решетката изчезват след 1 ден.

Как може да ви помогне йодната решетка при кашлица?

Каквито и да са причините за сухата кашлица, йодната решетка ще помогне за локализиране на възпалителния процес в самото начало. Прониквайки в кожата и кръвоносните съдове, йодът спомага за увеличаване на кръвообращението, но се препоръчва да се направи решетката само когато телесната температура не надвишава 38 градуса.

И така, как да излекувате сухата кашлица с домашна йодотерапия?

Решетката се прилага или към гърлото (при възпалено гърло) или в гърдите (при пневмония). При някои хора кожата на тези части на тялото е особено чувствителна. Затова, за да започнете, можете да поставите само малко количество йод. Ако в рамките на 10-15 минути няма изгаряне, сърбеж, дискомфорт, тогава можете да пристъпите към изграждане на цялостна решетка.

При кашлица, правете решетката на гърлото два пъти на ден – сутрин и вечер.

За какво е полезна йодната решетка при настинка?

За тези, които търсят начини за бързо излекуване на настинка, йодната решетка ще бъде много удобно решение. В този случай йодът се нанася с много тънки и прави линии от двете страни на носа. Препоръчително е да действате предпазливо, защото на лицето, както и на врата, съществува висок риск от образуване на изгаряния от йод: кожата ще се зачерви и ще започне да се бели.

При настинка може да правите мрежата и на краката, и в мускулите на прасеца.

Йодна решетка при натъртвания

Ако не знаете как да премахнете натъртването, същата универсална йодна мрежа ще ви помогне отново. Вярно е, че не трябва да се използва в първите часове след натъртването: препоръчва се да се направи поне 1 ден след натъртването. Факт е, че дори лекото нараняване обикновено е придружено от подуване на тъканите и дразнещото действие на йода няма да допринесе за неговата резорбция.

Компетентен подход е първо да се действа върху нараненото място с нещо студено – парче лед, увито в кърпа. На следващия ден вече можете да започнете лечението с йод.

Йодна решетка по време на бременност

За жените, които се готвят да станат майки, се препоръчва да се използват йодни мрежи за компенсиране на йодния дефицит в организма.

В допълнение, този инструмент ще помогне да се справят със симптомите на настинка – в края на краищата, бременните жени трябва да бъдат особено бдителни при избора на фармакологични препарати, а йодът се счита за екологично безопасно и безвредно лекарство.

Вижте още: Този еликсир ще ви избави от кръвните съсиреци

Важно е да се грижите за собственото си здраве! Винаги се консултирайте с вашия лекар.