НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето какво уврежда черния дроб и как да го възстановим

Ето какво уврежда черния дроб и как да го възстановим

0
Ето какво уврежда черния дроб и как да го възстановим
Ето какво уврежда черния дроб и как да го възстановим

Ето какво уврежда черния дроб и как да го възстановим

Смяташе се, че увреждането на черния дроб е свързано главно с консумацията на алкохол. Но през последните години лекарите са установили, че омазненият черен дроб все по-често се среща при хора, които не консумират алкохол и е свързано с грешен избор на храна и злоупотреба с лекарства.

През последните години все повече се наблюдават случаи на поражения на черния дроб от лекарства. Лечението на заболяванията се извършва съгласно одобрени стандарти, включително и препаратите.

Някои лекарства имат потенциален хепатотоксичен ефект (т.е. водят до увреждане на черния дроб). И лекарите знаят за това.

Също така е важно дозирането, правилата за прием на лекарства, едновременното използване на алкохол или продукти, които променят фармакологичния ефект на предписаните лекарства.

Най-важният рисков фактор за увреждане на черния дроб е полифармацията, т.е. едновременният прием на няколко лекарства наведнъж. Важна роля може да играе така наречената „каскада от предписания”, когато страничен ефект от дадено лекарство се възприема като самостоятелно заболяване и започва да се лекува с нови лекарства.

По-често увреждането на черния дроб се наблюдава при деца под 3-годишна възраст и възрастни над 40 години, жените са по-предразположени от мъжете. Много зависи от индивидуалната активност на ензимната система на чернодробните клетки.

Кога трябва да проверите състоянието на черния дроб?

ако сте над 50 години
при диабет и затлъстяване, тъй като черният дроб реагира на увеличаване на мастна маса
ако има случаи на диабет в семейството
по време на бременност
при използване на контрацептивни лекарства
при продължителен прием на лекарства

В черния дроб няма нервни окончания, така че той не боли, дори когато се развива деструктивен процес в него. Ранните етапи на заболяването обикновено са почти безсимптомни. Постоянната слабост и апатия, сънливостта, лекото гадене са широко разпространени, така че малко хора подозират проблем с черния си дроб.

За правилна оценка на състоянието на органа е необходимо да се изследва структурата и функцията на черния дроб. За да направите това, първо трябва да посетите гастроентеролог.

Наложително е да се проведе ултразвук, да се направи кръвен тест, да се проверят нивата на холестерола, кръвната захар и маркери за вирусен хепатит. Всичко това ще позволи да се идентифицират неблагоприятните промени и да се започне лечението.

Черният дроб е уникален орган, който има невероятна способност да се самолекува. В този процес му помагат хепатопротекторите – средства, които допринасят за възстановяването на неговите клетки. Това са предимно препарати на основата на есенциални фосфолипиди.

Тези вещества помагат да се намали натрупването на мазнини и холестерол в чернодробните клетки и да се възстанови мембраната на чернодробните клетки, така че да се справя по-добре с неутрализирането на алкохола и токсините.

Какво харесва черният дроб?

Есенциалните фосфолипиди не се произвеждат в тялото, те могат да бъдат получени само отвън. На първо място – от натурално мляко и млечни продукти: кефир, кисело мляко, извара. Консумирайте тези храни без захар.

Мазните морски риби, зехтинът и лененото масло са полезни, както и слънчогледовото, с което сме свикнали, но нерафинирани. Те съдържат полиненаситени мазнини, ейкозаноиди, близки до фосфолипидите по състав. За съжаление, всички тези храни са с високо съдържание на калории. Затова, не бива да прекалявате с тях.

Противно на вярването, че черният дроб “не харесва” кафето, това не е така. Напитката съдържа вещества, които подобряват микроциркулацията във вътрешните органи и са хепатопротектори, но при условие, че не се консумира повече от 1-2 чаши еспресо на ден.

Много полезни за черния дроб са орехите, целината, спанакът, магданозът. Тези продукти са на разположение почти целогодишно, уверете се, че те винаги са на масата ви.

За да съхраните черния си дроб, е важно да се ограничат захарта, картофите, брашното. Излишъкът от тези “леки” въглехидрати променя метаболизма и води до мастна дегенерация на черния дроб, увеличава риска от развитие на диабет, особено при наличие на артериална хипертония и при възрастни хора.

Намалете консумацията на консерви и пушени меса – те съдържат трансмазнини, акриламид и канцерогени, които са изключително вредни за черния дроб и тялото. Но зеленчуците и несладките плодове са основният източник на полезни антиоксиданти и жлъчогонни вещества.