НАЧАЛО ЗДРАВЕ Чаят от лавандула премахва стреса и успокоява нервите

Чаят от лавандула премахва стреса и успокоява нервите

0
Чаят от лавандула премахва стреса и успокоява нервите
Чаят от лавандула премахва стреса и успокоява нервите

Чаят от лавандула премахва стреса и успокоява нервите

Успокояващите билки помагат много в стресови ситуации. Чаша чай от лайка, валериана, липа или карамфил се пие веднъж или два пъти на ден.

Преди сън пийте чай от хибискус или лайка, за по-добро храносмилане и стимулиране на метаболизма, зеленият и ментов чай са чудесни, за сутрешно пробуждане – черен чай, след обяд като десертен чай се препоръчват плодовите чайове, подсладени с мед.

За всички чайове при нервност и стрес важи следното правило: първо в чашата се поставя суха билка (или торбичка с чай), след това се залива с вряла вода и се покрива, за да не се изпарят етеричните масла.

Успокояваща лавандула при нервност

Лавандулата е известна като отлично успокояващо средство както в прясна форма, така и под формата на масло. Поради успокояващите си свойства, често се слага във възглавници, спално бельо и бани, а няколко капки масло във ваната ще я направят ароматна и релаксираща.

Чай от лавандула при нервност
Натрошената билка се залива с 200 мл. вряла вода. Покрийте и оставете да престои 15-20 минути. Прецедете и пийте по 2-3 чаши на ден.

Хората, които са стресирани и нервни, могат лесно да се разболеят, а къде болестта ще се появи, зависи от самия организъм, тоест в най-чувствителните органи. Най-често това е стомашно-чревния тракт, появява се язва, диария, илеит, колит.

Може да възникне напрежение в щитовидната жлеза, повишено кръвно налягане, инфаркт или аритмия. Сигналите са умора, болки и главоболие, промени в настроението, депресия, тревожност, нарушен сън.

Стресът се увеличава, когато очакванията не могат да бъдат изпълнени.

Стилът на живот и храненето играят важна роля в борбата със стреса и нервността. Необходимо е да въведете достатъчно витамини и минерали, да се погрижите за правилното съотношение между работа и почивка, здрав и достатъчно дълъг сън. Важно е да имате приятел, с когото можете да споделяте проблемите.

Препоръчително е практикуване на дългогодишно хоби и дейност, която ви носи положителни емоции, качествена организация на времето и отговорностите. Физическата активност и релаксиращите техники могат да намалят стреса и нервността.

Аеробните упражнения като ходене, бягане, плуване или колоездене повишават нивото на някои вещества в мозъка, които подобряват настроението. Смехът и плачът са естествени начини за справяне със стресови ситуации и нервност, тъй като те свалят напрежението.