НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как да повишите серотонина – хормонът на радостта и щастието

Ето как да повишите серотонина – хормонът на радостта и щастието

0
Ето как да повишите серотонина – хормонът на радостта и щастието
Ето как да повишите серотонина – хормонът на радостта и щастието

Ето как да повишите серотонина – хормонът на радостта и щастието

Радостта бива различна. Има спокойна радост, която ни дарява щастие, но има и буйна, необуздана, преливаща от удоволствия и еуфория радост. Зад тези две различни радости стоят два различни хормона. Необузданата радост и еуфорията – това е допаминът. Спокойната радост – това е серотонинът.

Серотонинът не е хормон, а невротрансмитер на мозъка, т.е. вещество, което предава мозъчни импулси между нервните клетки. Но той се превръща в хормон, само когато влезе в кръвта.

Къде се намира серотонинът?

Серотонинът присъства в много вътрешни органи (черва, мускули, сърдечно-съдова система и др.). Но голяма част от него се намира в мозъка, където влияе върху работата на клетките и предава информация от една част на мозъка на друга.

Серотонинът регулира работата на клетките, които са отговорни за настроението, паметта, социалното поведение, желанието за интимност, работоспособността, концентрацията и т.н.

Симптомите на недостиг на серотонин са лошо настроение, повишена тревожност, загуба на сила, объркване, липса на интерес към противоположния пол, депресия, включително в най-сериозните форми. Недостигът на серотонин е отговорен и за тези случаи, в които не можем да си избием от главата обекта на нашето обожание или, алтернативно, не можем да се отървем от обсесивни или плашещи мисли.

Не всички психологически проблеми се решават чрез говорене, понякога е необходимо пациентът да коригира вътрешната си химия.

Всъщност, ако човек повиши нивото на серотонин, депресията изчезва, той престава да превърта отново и отново неприятните преживявания, а доброто настроение, радостта от живота, приливът на сила и бодрост, активността, привличането към противоположния пол бързо заемат мястото на проблемите. Може да се каже, че серотонинът е антидепресант, който отблъсква депресията и прави живота на човека радостен и щастлив.

Как да повишите нивото на серотонина?
Най-простият и най-достъпен начин е да бъдете по-често на светлина, под светлите лъчи на слънцето или поне да си осигурите по-добро осветление у дома.

Вторият начин е да започнете да следите позата си. Ако сте прегърбени намалявате нивата на серотонина и това почти автоматично води до чувство на срам и чувство за вина. Но изправената поза води до повишаване на нивата на серотонин, подобрява самочувствието и настроението.

Третият начин за увеличаване на серотонина е да консумирате продукти, които ще произведат серотонин за вас. Любопитно е, че серотонинът сам по себе си отсъства в продуктите. Продуктите съдържат триптофан, чрез който в организма се произвежда серотонин.

Триптофан се съдържа в твърдите сирена. След това се нареждат нетлъстото месо, яйцата, лещата. Голямо количество триптофан се среща в боба, изварата, просото и елдата.

Също така, ако имате ниско ниво на серотонин, нуждаете се от витамини от група В. Те се намират в черния дроб, елдата, овесената каша, марулята и фасула. Също така се нуждаете от продукти, съдържащи магнезий (това също допринася за производството на серотонин). Това са ориз, сушени сини сливи, сушени кайсии, трици, морско зеле. За да повишите нивата на серотонин, яжте банани, пъпеши, фурми, тикви, портокали.

Освен правилното хранене, за увеличаване на серотонина помага физическата активност. Поне 20 минути на ден практикувайте някакъв вид спорт (бягане, плуване, танци и т.н.) и скоро ще се почувствате много по-добре. Ако не можете да спортувате – поне се движете пеша.

Необходимо е да получавате достатъчно количество сън, за да произведете серотонин. Общувайте повече с приятели и хора, които са ви приятни, практикувайте любимото си хоби, слушайте любимата си музика, доставяйте си повече приятни моменти – това определено ще ви помогне.

Причинно-следствената връзка между количеството на серотонина в тялото и настроението е “двустранна”: ако нивото на това вещество се увеличи, се създава добро настроение, ако се появи добро настроение – започва да се произвежда серотонин в тялото.