НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Влиянието на емоциите върху здравето и живота ни

Влиянието на емоциите върху здравето и живота ни

0
Влиянието на емоциите върху здравето и живота ни
Влиянието на емоциите върху здравето и живота ни

Влиянието на емоциите върху живота ни не се ограничава до непосредствените усещания. То е много по-глобално и засяга много аспекти на живота.

Но нека първо разберем какви са емоциите и каква е тяхната същност. Емоцията е умствен процес, който отразява субективно, оценяващо мнение за съществуващи или възможни житейски ситуации.

Обикновено появата на силни емоции се придружава от подходящи физически реакции, като например увеличаване на сърдечната честота или треперене на пръстите.

Днес ще ви разкажем за най-мощните прояви на емоциите – човешките страсти, които най-неблагоприятно засягат нашето благополучие и живот като цяло.

Силата на емоциите

Тъга

Скръбта и тъгата са основните вредители на нашето здравословно състояние. Продължителната депресия и стреса могат да засегнат човешкото здраве. Основните последици от това състояние са безсънието, силното главоболие и нарушаването на апетита.

Тъжни емоции влияят върху производството на кортизол, което от своя страна регулира концентрацията на захар в кръвта. Промените в нивата на захарта пряко засягат кръвното налягане. Поради това при голям стрес и тъга, може да почувствате замаяност и гадене.

Ако е възможно, трябва да освободите причината за тъгата и да се опитате да живеете. Препоръчително е да разгледате ситуацията от няколко страни. Ако можете да промените нещо – променете, ако не, спрете да се чувствате тъжни и забравете за това.

Гняв

Гневът не носи никаква полза на никого. Може би някога сте усещали, че при силен гняв стомахът ви притиска леко и започвате да се чувствате зле? Някои смятат, че такива проявления са резултат от разстройство на коремната чакра, която е отговорна за волята и спокойствието.

Основният недостатък на гнева е, че ни разрушава отвътре. Често ние просто нямаме възможност да изразим недоволството си от тази или друга ситуация. Например, шефът ви е крещял или тъщата отново ви е вдигнала кръвното. Не можете да им кажете директно за чувствата си, които ви пречат. Поради факта, че не можете да изразите възмущението си, възниква вътрешен дисонанс, който може да доведе до сериозни сърдечни проблеми.

Думите, изречени в гняв, могат да разрушат важни отношения и да прекъснат връзки, които са особено ценни за вас. Най-добрият начин да се справите с гнева е да го осъзнаете. Замислете се какво чувствате и защо. След това бавно пребройте до десет.

Завист

Защо завиждаме? Факт е, че ние непрекъснато се опитваме да сравним собствения си живот с живота на друг човек. Целият парадокс е, че всъщност не виждаме всички аспекти на неговото съществуване и не сме наясно с проблемите, пред които той е изправен. Виждаме само положителните страни и затова завиждаме.

Завистта поражда ужасни болести, които могат да унищожат живота ви. Основните последици от тежката завист са тахикардия и хипертония. Завистта също засяга храносмилателната система и в резултат на това имунитета. Продължителността и силата на емоциите също имат значение. Колкото по-дълго завиждате, толкова по-голям е шансът да получите някаква болест.

Обида

Обидата е една от най-лошите страсти. Понякога хората извършват престъпления в сърцето си в продължение на години, без да позволяват да се отпуснат и да забравят. Опитайте се да разберете, че най-често хората са наранени само от дълбоко нещастни хора и всъщност техните сурови думи нямат нищо общо с вас. Обиждащите си мислят, че като ви засегнат, ще се почувстват по-добре. Не взимайте обвиненията и критиките им под сериозно внимание.

Страх

Тази страст е най-разрушителната, защото е свързана с много други емоции. Например, тя е свързана с гняв, тъга и завист. Разгневени сме от страха заради неизвестното, тъжни сме заради страха от самота и завиждаме, поради страха да сме различни. Страхът често контролира живота на хората. В допълнение, с помощта на страха можете да контролирате и манипулирате хората. Силата на мисълта и емоциите често се подценява и това е голяма грешка.

Под влиянието на страха се отключват клинична депресия и панически състояния, които могат значително да влошат качеството на живот. Справянето със страха всъщност не е толкова трудно, най-важното е да се анализира проблема и да се опитате да го разрешите.

Радост

Какво ли лошо влияние може да има радостта? Прекомерната радост може да повлияе отрицателно на състоянието на сърдечно-съдовата система. Освен това, след пиковите състояния на забавление и щастие, често се случват така наречените рецесии, когато се чувствате празни и всичко около вас изглежда сиво и безжизнено.

Да контролирате емоциите си, ще ви помогне осъзнаването. Благодарение на него можете да предотвратите появата на много болести и да подобрите живота си в много аспекти.

Вижте още: Как да се предпазите от уроки и магия: 3 основни правила

Бъдете внимателни и се опитайте да елиминирате всички фактори, които могат да доведат до прекомерно проявяване на негативни емоции. Винаги се опитвайте да поставите здравето си на първо място.